Vestervele: Iscrtali smo kartu Balkana

Izvor: S media, 10.Jun.2011, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vestervele: Iscrtali smo kartu Balkana

Zamišljena karta Balkana je sprovedena u delo posle proglašenja nezavisnosti Kosova, izjavio nemački ministar Gvido Vestervele. Nemačka snažno podržava nezavisno Kosovo.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele rekao je danas da Nemačka "bez ograničenja podržava teritorijalni integritet Kosova" i da je uverena da je geografska karta Zapadnog Balkana dovršena.

Posle susreta sa ministrom inostranih poslova Kosova Enverom Hodžajem >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << u Berlinu, Vestervele je rekao da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju perspektivu ulaska u Evropsku uniju, ali da bi to bilo ostvareno nužno je da se "poštuju dobrosusedski odnosi, da se granice ne dovode u pitanje i da se poštuje teritorijalni integritet".

Ostaje režim bez viza

Novi Pazar: Vehabije osudjene na po 17 meseci zatvora

Vestervele: Srbija ima jasnu evropsku perspektivu

Vestervele i Hodžaj danas su potpisali note kojima se odredjuje da oko 40 ugovora koje je sa Nemačkom potpisala bivša SFRJ, važe i za odnose Nemačke i Kosova a izmedju ostalih to su i ugovori o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i zaštiti inostranih investicija.

Šef nemačke diplomatije rekao je da je "nužno da Priština i Beograd pragmatično nastave započete pregovore u interesu svojih gradjana" i dodao da je to za obe zemlje "pretpostavka koja važi na putu ka Evropskoj uniji".

Vestervele očekuje od Kosova nastavak reformi pre svega u oblasti pravosudja, suzbijanja korupcije, manjinskih prava i konsolidacije budžeta.

Vestervele je čestitao Hodžaju što je Andora kao 76. država priznala Kosovo.

Preporuku Evropske komisije da Hrvatska udje u EU u julu 2013. godine, Vestervele je nazvao dobrom vešću za Hrvatsku ali i za Evropu.

"Evropa drži reč ako same države Zapadnog Balkana ulažu napore i urade domaće zadatke", rekao je Vestervele.

Kosovski ministar inostranih poslova je zahvalio Nemačkoj na dosadašnjoj podršci nezavisnom Kosovu i izrazio zadovoljstvo što je potpisana nota kojom se omogućava da i izmedju Nemačke i Kosova važe značajni ugovori koji su svojedobno potpisali Nemačka i SFR Jugoslavija.

Dijalog sa Beogradom nazvao je jednom od centralnih tema za dalji politički razvoj i dodao da vlada Kosova "čini intenzivne napore da se odnosi sa Beogradom normalizuju".

Kada je o pregovorima reč, za Prištinu je, kako je rekao Hodžaj, "od ključnog značaja da se postignu rešenja koja će se povoljno odraziti na život gradjana".

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.