Većina influensera krši zakon EU

Izvor: B92, 14.Feb.2024, 18:58

Većina influensera krši zakon EU

Velika većina influensera, njih 80 odsto, u svojim objavama na društvenim mrežama ne priznaje da reklamira određene proizvode ili usluge i time krši zakone EU.

To je pokazala danas objavljena studija Evropske unije.

Istraživanje sprovedeno na 576 influensera je pokazalo da skoro svi, tačnije 97 odsto, objavljuju komercijalni sadržaj, ali samo 20 odsto njih napominje da je u pitanju reklama, saopštila je Evropska komisija (EK).

Studija je sprovedena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u 22 zemlje Evropske unije, Norveškoj i na Islandu, a stručnjaci su pregledali objave influensera na društvenim mrežama kao što su Instagram, Titktok, Jutjub, Iks (Tviter), Snepčet i Tvič.

Problematične marketinške prakse ukazuju na važnost modernog i snažnog zakonodavstva koja može da pomogne potrošačima na mreži, dodaje se u saopštenju Evropske komisije, prenosi Rojters.

Imena proveravanih influensera nisu navedena, ali je rečeno da će protiv njih 358 biti pokrenuta dalja istraga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.