Varga: EU ne traži ograničavanje imuniteta poslanika

Izvor: S media, 02.Jul.2011, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Varga: EU ne traži ograničavanje imuniteta poslanika

EU ne traži ograničavanje imuniteta poslanika jer se to ne dovodi ni u kakvu vezu sa ispunjavanjem standarda EU, izjavio predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Laslo Varga.

Ograničavanje imuniteta poslanika nije ni u kakvoj vezi sa ispunjavanjem evropskih standarda u borbi protiv korupcije niti je prioritetno pitanje za evrointegracije Srbije, rekao je predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Laslo Varga.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Varga je naveo da se jedina sugestija koja je iz EU stigla Srbiji odnosila na to da treba pronaći rešenje da se u budućnosti ne dešava ono što sada imamo - da zahtevi za ukidanje imuniteta godinama stoje u parlamentu, prenosi današnja "Politika".

Koštunica: Čist račun sa EU

Vatikan: Budućnost Srbije u EU

Rompej: Predstoje važne odluke za Zapadni Balkan

On je dodao i da, prema njegovim saznanjima, niko iz Evrope nije od Srbije tražio ovakve izmene i da je jedno od pitanja u upitniku Evropske komisije bilo - koliko je zahteva da se ne uspostavi poslanički imunitet upućeno Skupštini i koliko ih je prihvaćeno.

"Kada smo im odgovorili da je bilo 30 zahteva, a da nije ukinut nijedan imunitet, tražili su objašnjenje zbog čega to tako dugo traje. Mi smo objasnili proceduru, da moramo da tražimo predmete od pravosudnih organa, pa da onda Administrativni odbor raspravlja o tome…", navodi Varga.

Varga je ocenio i da je "pokretanje pitanja ograničavanja imuniteta čista demagogija koja se koristi u predizbornoj kampanji", kao i da je, s obzirom na to da je od 30 zahteva za "skidanje" imuniteta samo jedan u vezi sa primanjem mita, svaka tvrdnja da je potrebno menjati zakone ili čak Ustav zbog obračuna sa korupcijom, politička zloupotreba.

Potrpedsednica DS jelena Trivan, koja je i član Odbora za evropske integracije ukazuje da je i bez EU naš unutrašnji interes da da učinimo da institucije funkcionišu i da se pravo na imunitet ne zluoptrebljava, već da se koristi samo u slučajevima zbog kojih je ustanovljen, prenosi "Politika".

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.