Van Rompej: Očekujemo Srbija da unapredi dijalog

Izvor: Politika, 13.Dec.2011, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Van Rompej: Očekujemo Srbija da unapredi dijalog

BRISEL – Evropska unija očekuje da Srbija unapredi dijalog sa Prištinom kako bi u februaru dobila status kandidata, izjavio je u utorak u Briselu predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej.

„Srbija je preduzela hrabre korake da privede najtraženije ratne zločine međunarodnoj pravdi”, rekao je Van Rompej, obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta.

On je ukazao da je tehnički dijalog Beograda i Prištine već dao prve rezultate i da su postignuti dogovori >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << počeli da se sprovode.

„Očekujemo od Srbije da unapredi dijalog i poboljša odnose sa Prištinom sa ciljem da joj u februaru 2012. Savet ministara odobri status kandidata, koji će Evropski Savet potvrditi početkom marta”, rekao je Van Rompej.

Veći deo Van Rompejevog govora evropskim parlamentarcima bio je posvećen merama za stabilizaciju evrozone, koje su usvojene na maratonskoj sednici Saveta prošlog petka.

„Izgubljeno poverenje ne može se izgraditi preko noći”, rekao je predsednik Saveta govoreći o zajedničkoj valuti.

„Pred nama je dug put, ovaj sastav Saveta će biti važna stepenica na njemu”, zaključio je Van Rompej.

Tanjug

objavljeno: 13.12.2011.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.