Van Rompej: Evro je jak i stabilan

Izvor: B92, 18.Maj.2011, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Van Rompej: Evro je jak i stabilan

Peking -- Evropska unija neće dozvoliti da evro propadne i njene članice su odlučne da smanje budžetske deficite, kaže predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Rompej je to rekao u Pekingu, u nastojanju da ublaži strahovanja da bi kriza u zoni evra mogla da ugrozi kineske investicije.

"Sve članice EU smanjuju javne deficite. Najranjivije članice preduzimaju odlučnu akciju za izlazak iz krize", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je van Rompej u govoru u Centralnoj partijskoj školi u Pekingu, u kojoj se obrazuju kineski lideri u usponu.

Četvorodnevna poseta van Rompeja Kini odvija se u vreme pogoršanja 18-mesečne dužničke krize u evrozoni, pri čemu raste zabrinutost da bi Grčka mogla biti primorana da reprogramira svoj dug.

Do Van Rompejeve posete Kini je došlo u vreme jačanja trgovinske zategnutosti između dve strane čija je robna razmena u prošloj godini vredela blizu 400 milijardi evra (579,8 milijardi dolara). Kina je uvela Evropskoj uniji svoje prve antisubvencijske carine, samo nekoliko dana nakon što je EU objavila petogodišnje povećanje carina na uvoz kineskog kvalitetnog papira, u okviru svog prvog odgovora na kineske državne subvencije.

Kina je prošlog meseca nagovestila da je spremna da poveća kupovine duga slabijih članica evrozone, ali nije precizirala obim kupovine.

"Evro je druga po veličini svetska rezervna valuta i takođe jaka i stabilna valuta - čak suviše jaka u poređenju, na primer, sa vašom valutom", rekao je van Rompej i dodao da je "stabilna evrozona u našem zajedničkom interesu".

Van Rompej je podsetio da su Grčka i Irska dobile finansijsku pomoć za spasavanje koja je uslovljena strogim merama štednje i da je sporazum postignut i sa Portugalijom.

On je naglasio da, bez obzira na to što te zemlje privlače neproporcionalno veliku pažnju međunarodne javnosti, one zajedno predstavljaju svega šest odsto bruto domaćeg proizvoda evrozone.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.