Vamen:Srbija još nije ispunila cilj

Izvor: B92, 20.Feb.2012, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vamen:Srbija još nije ispunila cilj

Beograd -- Od poteza koje Srbija preduzme u narednih nekoliko dana kako bi ostvarila napredak u dijalogu s Prištinom, zavisi i da li ćemo dobiti status kandidata za EU.

Izjavio je za B92 danski ministar za evropska pitanja Nikolai Vamen.

On je posle razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem rekao i da je Srbija napravila veliki korak naped u evrointegracijama, ali da cilj još nije postignut.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Danski ministar se nada da će Srbija dobiti status kandidata u martu, ali podseća da je ostalo još posla koji treba uraditi da bi se do tog cilja stiglo.

"Mislim da je postignut napredak u dijalogu s Prištinom, ali su ostala neka nerešena putanja i to je moja glavna poruka srpskim zvaničnicima. Bitno je da se nastavi dijalog s Prištinom i sa EU. Važno je da Srbija preduzme određene korake u narednih nekoliko dana da bi ministri EU doneli pozitivnu odluku krajem marta”, kazao je Vamen.

A da bi dijalog doneo dogovor, neophodni su zalaganje i spremnost na kompromise obe strane.

"Danska apeluje da obe strane učine sve da bi dijalog bio konstruktivan, to važi za Beograd i za Prištinu. Svi moraju uložiti maksimalne napore da bi se sporazum postigao. Sa stanovišta EU, mi smo s dozom rezerve optimistični, da bi napredak mogao da bude postignut”, kazao je Vamen.

Kriza u evrozoni neće zaustaviti proces proširenja, kaže ministar za evropska pitanja i poručuje da je prioritet Danske kao predsedavajuće da omogući da se, istovremeno sa rešavanjem ekonomskih problema, nastavi procec evropske integracije zemalja zapadnog Balkana.

Vamen se ranije danas sastao sa predsednikom Borisom Tadićem i šefom pregovaračkog tima Borislavom Stefanovićem.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.