Uslov normalizacija, a ne priznanje Kosova

Izvor: Vesti-online.com, 04.Sep.2012, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uslov normalizacija, a ne priznanje Kosova

Portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, Maja Kocijančič izjavila je da o priznavanju Kosova odlučuje pojedinačno svaka članica EU, a da je stav Unije da je uslov za dalje približavanje Srbije članstvu u EU da dođe do vidnog i postojanog poboljšanja odnosa s Prištinom.

Evropska unija demantovala predsednika EP  

 

Maja Kocijančič je to rekla komentarišući izjavu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << predsednika Evropskog parlamenta (EP) Martina Šulca da EP, ali i "Evropska unija u celini", smatraju da Srbija mora na kraju priznati nezavisnost Prištine ako želi da postane članica EU.

 

"Ne mogu da komentarišem izjavu predsednika EP Šulca, a stav EU je da o pitanju priznavanja Kosova odlučuju zemlje članice EU, a ono što EU i Evropski savet kažu jeste da dalja normalizacija odnosa Kosova i Srbije jeste od ključne važnosti", istakla je Maja Kocijančić.

 

Ona je dodala da je u "zaključima Evropskog saveta iz decembra prošle godine veoma jasno rečeno da EU želi da dođe do vidnog i postojanog poboljšanja odnose Beograda i Prištine i taj stav je i dalje na snazi".

 

"To je i poruka koju je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton danas prenela premijeru Srbije Ivici Dačiću", istakla je portparolka predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost.

 

Na pitanje da li ipak unutar EU ima takvih razgovora u smislu da se od Srbije konačno zatraži da, ako želi u članstvo, prizna nezavisnost Kosova, ona je uzvratila da je stav Evropskog saveta jasan i da za sve zapadnobalkanske zemlje na putu ka EU "važan uslov jeste regionalna saradnja i dobri susedski odnosi".

 

"To nisu samo reči, već EU želi da vidi opipljive primere koji to dokazuju", zaključila je ona.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.