Uskoro prve optužnice pred Specijalnim sudom

Izvor: Akter, 06.Avg.2015, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro prve optužnice pred Specijalnim sudom

Evropska unija ispuniće obaveze koje joj predstoje do početka 2016. godine kako bi Specijalni sud postao funkcionalan

"Pošto je Skupština Kosova usvojila sve potrebne ustavne i zakonske izmene Brisel ima za cilj da sve što se od njega traži kompletira do početka 2016 godine", piše dnevnik Koha ditore.

Prema pisanju lista, najavljeno je da bi odmah mogle biti podignute prve optužnice od ekipe >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << kojom rukovodi glavni tužilac posebne radne grupe EU - SITF David Schwendiman.

U kancelariji EU u Prištini je za dnevnik rečeno da je prvo što treba uraditi je zaključenje sproazuma sa državom gde će biti spoljno sedište suda, uključujuči objekte i lokaciju.

Posle toga će uslediti izbor sudija i pratećeg osoblja za Specijalna veća i Kancelariju specijalnog tužioca, kaže se u odgovoru kancelarije EU u Prištini.

Inače, Zakon o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu koji je u ponedeljak usvojen, predviđa da će Veće raditi u skladu sa Ustavom Kosova, drugim odredbama zakona na Kosovu, međunarodnim običajnim pravom, koje ima primat nad domaćim zakonima,  međunarodnim pravom u oblasti ljudskih prava, uključujući Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima.

U delokrug ovog Zakona, a prema međunarodnom pravu, podpadaju zločini protiv čovečnosti koji obuhvataju: ubistvo, istrebljenje, porobljavanje, deportaciju, zatvaranje, mučenje, silovanje, seksualno ropstvo, prisilnu prostituciju i svaki drugi oblik seksualnog nasilja, progon na političkoj, rasnoj, nacionalnoj ili verskoj osnovi, prisilni nestanak lica i druge nehumane postupke.

Specijalizovana veća imaju nadležnost nad krivičnim delima koja su izvršena od 1. januara 1998. godine do 31. decembra 2000. godine.

U okviru svoje nadležnosti, Specijalizovana veća imaju primat nad svakim drugim sudom na Kosovu. Na osnovu zakona, nikome se neće suditi pred Specijalizovanim većima za dela za koja mu je suđeno pred nekim sudom na Kosovu ili pred Međunarodnim sudom za krivično gonjenje lica na teritoriji bivše Jugoslavije. Takođe, nikome se neće suditi pred drugim sudom na Kosovu za dela za koja mu je već suđeno pred Specijalizovanim većima.

Za istragu i krivično gonjenje lica odgovoran je Specijalizovani tužilac kome, po potrebi, pomažu kosovske vlasti, pravna i fizička lica, kao i države i pravna lica koja prihvate da sarađuju i pomognu. Tužilaštvo postupa nezavisno od Specijalizovanih veća i ostalih organa gonjenja na Kosovu. Tužilac, ili uopšte ovo tužilaštvu neće tražiti niti primati instrukcije ni od vlade niti drugog izvora.

Specijalizovani tužilac ima mandat od četiri godine i može biti ponovo izabran.

Najstrožija kazna koju Specijalizovano veće može izreći osuđenom licu je doživotna zatvorska kazna. Zatvorska kazna se izdržava u državi koju odredi predsednik Specijalizovanih veća iz niza država koje izraze spremnost da prihvate osuđena lica.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.