Uskoro istraga o trgovini organima

Izvor: B92, 05.Okt.2011, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro istraga o trgovini organima

Tirana -- Šef misije EU na Kosovu Gzavije de Marnjak izjavio da će sledećih nedelja u Albaniju doći tužilac koji će istražiti je li postojala trgovina ljudskim organima.

"Ja mislim da je u interesu celog regiona da istraga dovede do jasnih zaključaka", izjavio je De Marnjak.

Šef Euleksa, koji je danas završio posetu Tirani, nije naveo ime tog tužioca ali, kako navodi američka agencija Asošijeted >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pres, očekuje se da će to biti Amerikanac Džon Klint Vilijamson, vodeći tužilac Euleksovog specijalnog istražnog tima.

Bivši američki diplomata imenovan je krajem avgusta za glavnog tužioca specijalnog tima za istrage iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima.

Vilijamson je radio i kao pravni zastupnik u Haškom tribunalu, od kraja 2001. do 2002. službovao u odeljenju za mirovne operacije UN kao direktor sektora za pravosuđe u misiji UN na Kosovu, nadgledajući pravosudni i zatvorski sistem.

U trenutku imenovanja na novu funkciju radio je kao specijalni ekspert pri generalnom sekretaru UN, a prethodno je službovao kao ambasador SAD za ratne zločine.

Pre imenovanja u Stejt departmentu bio je vršilac dužnosti specijalnog pomoćnika predsednika i direktor za pomoć, stabilizaciju i razvoj u Nacionalnom bezbednosnom savetu (NSC).

Izvestilac Saveta Evrope je u prošlogodišnjem izveštaju optužio "Oslobodilačku vojsku Kosova" da je uhapšne civile, Srbe i pripadnike drugih naroda, prebacivala u Albaniju gde su im vađeni organi i prodavani na Zapadu.

U izveštaju je sa tim zločinima dovedena u vezu "drenička grupa", kao i sadašnji kosovski premijer Hašim Tači.

U Tirani i Prištini su dosad odbacivali optužbe koje su iznete u izveštaju Dika Martija koji je prošle godine usvojila Parlamentarna skupština Saveta Evrope.U izveštaju Marti je optužio Oslobodilačku vojsku Kosova da je uhapšene civile, Srbe i pripadnike drugih naroda, prebacivala u Albaniju, gde su im vađeni organi i prodavani na zapadu.

De Marnjak se tokom posete Tirani sreo sa premijerom Albanije Salji Berišom, ministrom spoljnih poslova Edmondom Hadžinastom i ministrom unutrašnjih poslova Albanije, saopštio je Euleks.

Beriša je obećao punu podršku svoje Vlade Specijalnoj istraživackoj radnoj grupi koja će istraživati tvrdnje iznete u Martijevom izveštaju.

Potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Albanije Edmond Hadžinasto je izrazio spremnost svoje zemlje da sarađuje sa istraživačima Euleksa koji treba da provere optužbe koje je izneo Dik Marti.

De Marnjak je zahvalio albanskoj vladi „na punoj spremnosti da sarađuje i podrži istragu radne grupe kako bi se utvrdila istina o navodima iznesenim u izveštaju Saveta Evrope".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Eulex

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.