Izvor: Politika, 13.Apr.2015, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uradili smo sve za prva poglavlja

Primena dogovorenog između Beograda i Prištine stvar je interpretacije

„Naš cilj je otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa EU tokom ove godine. Za nas je u ovom trenutku najvažnije da dobijemo podršku za zakazivanje međuvladine konferencije na kojoj će biti otvorena prva poglavlja. To bi bila jasna poruka EU Srbiji da prelazi u sledeću fazu nakon uspešno završenog procesa skrininga”, kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ksenija Milenković, vršilac dužnosti direktora Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije.

Odgovarajući na naše pitanje da li se u toku ove godine može očekivati blokada pregovora od strane EU, Milenkovićeva, koja je na sadašnju poziciju došla pre dva meseca sa mesta zamenice ambasadora u srpskoj misiji pri EU, ističe da bi odluka EU o otvaranju poglavlja predstavljala veoma dobru poruku ne samo nama nego i regionu, znak da se ne usporava proces proširenja, bez obzira na sveopštu letargiju unutar EU kada je reč o daljem širenju.

Premijer Vučić je izjavio da otvaranje poglavlja zavisi od EU. Znači li to i da je Srbija uradila baš sve što je od nje traženo?

Mi smo uradili sve ono što je bilo potrebno da bi se otvorila prva poglavlja. Konkretno, sve pripreme su završene za otvaranje poglavlja 32, o finansijskoj kontroli, i to još prošle godine. Takođe, smatramo da su stvoreni preduslovi da se pokrene procedura za otvaranje poglavlja 35. Ono jeste specifično i ne može se porediti sa drugim, ali ako pogledamo dosadašnji tok dijaloga Beograda i Prištine i sve ono što je u dijalogu i dogovoreno i sprovedeno, zaista je urađeno ono što je bilo do nas, a što je rezultat našeg konstruktivnog pristupa tom procesu.

Odluka o otvaranju poglavlja je uvek politička, jer zahteva konsenzus 28 članica EU. U tom smislu, od političkog stava EU zavisi kada će prvo poglavlje biti otvoreno, čak i kada je reč o oblastima koja su tehničke prirode i ne sadrže otvorena politička pitanja.

Kod poglavlja 35 je najjači glas Nemačke, koja insistira na sprovođenju Briselskog dogovora...

S obzirom na to da se u ovom slučaju radi o političkom procesu, to jest dijalogu između Beograda i Prištine, primena dogovorenog je uvek stvar interpretacije. Nadam se da će uskoro biti završena izrada izveštaja o skriningu za poglavlje 35 i da ćemo nakon toga imati jasniju sliku o redosledu aktivnosti u pravcu otvaranja tog poglavlja.

Međutim, čini mi se da zaista postoji široka podrška u EU da Srbija tokom ove godine otvori prva pregovaračka poglavlja, da ona dolazi od ogromne većine država članica, ali i od predstavnika institucija EU. To smo mogli da vidimo i prilikom posete visoke predstavnice EU Federike Mogerini Beogradu, koja je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom bila izričita da apsolutno podržava otvaranje prvih poglavlja i da radi na tome da se to i ubrzo dogodi.

U toku je izrada trećeg nacrta akcionih planova za poglavlja 23 i 24. Prvo, zašto radimo treći nacrt i, drugo, hoće li biti i četvrtog?

To što radimo treći nacrt je uobičajena procedura. Izrada akcionih planova za poglavlja 23 i 24, koja se odnose na osnovna prava, pravdu, slobode i bezbednost, odvija se uz redovne konsultacije i komunikaciju sa Evropskom komisijom kako bi se ubrzala procedura otvaranja poglavlja. Kada budemo imali finalne verzije, akcioni planovi idu ponovo na razmatranje kod država članica i one treba da ih odobre. U tom smislu je bolje imati tri radne verzije nego jednu koju bi države članice vratile na ponovnu izradu. Takva procedura bi mnogo duže trajala.

Koliko je Srbija tehnički spremna za narednu fazu pregovora?

To je najbolje pokazao upravo završeni skrining. Za proces analitičkog pregleda pravnih tekovina EU dobili smo priznanja od svih relevantnih institucija u EU, upravo kad je reč o administrativno-tehničkoj pripremljenosti. Prepoznato je da Srbija ima kapacitete ne samo za proces skrininga već i za narednu fazu pregovora.

Biljana Čpajak

objavljeno: 13.04.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.