Upozorenje za HR zbog ćirilice?

Izvor: B92, 26.Nov.2013, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upozorenje za HR zbog ćirilice?

Zagreb -- Ukoliko prođe inicijativa za referendum protiv ćirilice, Hrvatska bi mogla da očekuje ozbiljne probleme sa EU, rekao je za Jutarnji jedan zvaničnik iz Brisela.

Diplomate u Briselu kažu da je Šimunićev ispad na Maksimiru "pitanje zakona i krivično delo koje nema veze s politikom", piše Jutarnji list.

"Takvih ispada ima i drugde. Drago nam je što je u Hrvatskoj već preduzeta zakonska mera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv tog fudbalera", rekao je za Jutarnji zvaničnik EU.

Ipak, diplomate su upozorile na ozbiljan problem koji Hrvatska može da ima u budućnosti, a reč je o skupljanju potpisa za referendum o ćirilici, navodi se na portalu zagrebačkog dnevnika.

"Prođe li ta inicijativa i taj referendum, očekujte ozbiljne probleme s EU. Tada će se s vama ponovno morati baviti gospođa Vivijen Reding (poverenica za pravosuđe), jer je Zakon o zaštiti i unapređenju prava manjina bio uslov da Hrvatska uopšte uđe u Uniju i sada se taj zakon ne može menjati."

Iz Komisije su poručili da oni ne mogu odgovarati na hipotetička pitanja, jer u tom bi slučaju morali najpre utvrditi postoji li povreda zakona EU.

U vezi sa Šimunićevim ispadom, reagovao je pre nekoliko dana i poverenik Veća Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks. "Tražim od Hrvatske da odlučno osudi nacistički pozdrav igrača nacionalnog tima", napisao je na Tviteru.

Diplomate EU kažu da, prema izveštajima koje dobijaju od svojih kolega u Zagrebu, "situacija u Hrvatskoj nije ugodna". Navodno je danas potpredsednica Vlade Vesna Pusić imala sastanak s ambasadorima država EU na kojem ih je upoznala sa stavovima Vlade o svim novim događajima, prenosi Jutarnji.hr.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU upozorila Hrvatsku zbog referenduma o ćirilici

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Nov.2013, 08:35

BRISEL - Ako Hrvatska raspiše referendum o ćirilici, može da očekuje ozbiljne probleme s Evropskom unijom, piše hrvatski "Jutarnji list".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.