Unković: Put u EU i dobri odnosi sa Kinom komplementarni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2016, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unković: Put u EU i dobri odnosi sa Kinom komplementarni

Naš strateški cilj je ulazak u Evropsku Uniju i dobri odnosi sa Kinom Srbiji mogu samo da pomognu na tom putu, kaže Slobodan Unković, nekadašnji ambasador SRJ u Pekingu. On ocenjuje da ne bi bilo dobro da se saradnja sa Kinom posmatra kao alternativa približavanju EU.

"Nema nikakve dileme da je put u EU naš strateški cilj, ali i da želimo da imamo dobre odnose sa zemljama kao što su SAD, Rusija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Kina. Naši dobri odnosi sa Kinom su komplementarni našem evropskom putu", izjavio je Unković u emisiji Pravi ugao Radio televizije Vojvodine, pred posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu.

On napominje da godišnji izvoz Kine u zemlje EU vredi 367 milijardi dolara, a evropski izvoz u tu azijsku zemlju 206 milijardi.

"Nemačka, Italija, svi se bore za što bolji položaj na kineskom tržištu", napominje.

Kineska državna kompanija nedavno je kupila Železaru u Smederevu, a na direktno pitanje da li će preko nje Kina moći da prodaje jeftini čelik evropskim kupcima, Unković kaže da ne može da odgovori i da je to pitanje za naše zvaničnike.

"Biće sigurno sektorskih primedbi iz EU zbog čelika. Mi u toj stvari moramo da branimo naše interese, ali i da ne ugrožavamo interese one grupe zemalja kojoj želimo da se priključimo, a to je EU", ukazao je nekadašnji ambasador.

Unković ističe da dobre odnose sa Kinom nikako ne bi trebalo shvatati kao alternativu evropskom putu Srbije.

"Mislim da to ne bi bio ispravan pravac. Naša spoljna politika je dobro postavljena, a kineska ulaganja mogu samo da ubrzaju naš ulazak u EU. To je komplementarno, bez velikih investicija mi nećemo moći da zadovoljimo ekonomske i fiskalne uslove za ulazak u Uniju", objašnjava sagovornik RTV-a.

On je kao apsurdnu ocenio nedavnu rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj se navodi da se kineska privreda ne može nazvati tržišnom. "Kina je član Svetske trgovinske organizacije", dodaje.

Pojedine ocene u domaćoj javnosti da Srbija uz kinesku pomoć može postati "balkanski tigar", Unković kaže da ne želi da komentariše i naglašava da treba biti realan. "Ti koji o tome pričaju, valjda imaju neki osnov za to", kaže.

Dodaje da bi kineske investicije u infrastrukturu i energetiku u Srbiju, i naše pozicioniranje na takozvanom "novom putu svile", odnosno trasi kineskih ulaganja u Evropu, za Srbiju mogle biti od ogromnog značaja.

Unković kaže da se poseta Đinpinga bez preterivanja može nazvati istorijskom jer jedan kineski predsednik posle 32 godine dolazi u našu zemlju.

"To je velika i uticajna zemlja, stalni član Saveta bezbednosti UN", objašnjava.

Bivši ambasador navodi da je slika o Srbiji, odnosno o bivšoj Jugoslaviji, u Kini, veoma pozitivna.

"Tri su ličnosti presudno učestvovale u formiranje te pozitivne slike: Josip Broz Tito, Velimir Bata Živojinović i Novak Đoković. Kada običnom čoveku u Kini pomenete Srbiju ili Jugoslaviju, njemu se u očima pojavi toplina", objašnjava.

U najavama dolaska Si Đinpinga u Beograd napominje se i podrška Kine terirorijalnom integritetu Srbije a Unković smatra da to znači da Kina u budućnosti može biti partner Srbiji ukoliko do Saveta bezbednosti UN dođe rasprava o statusu Kosova. "To je bila i do sada", dodaje.

Na opasku da je Peking u tim raspravama do sada uglavnom bio uzdržan, Unković napominje da nije lako iskoristiti veto u SB UN i da Kina štiti svoje interese.

"Oni nama priznaju suverenitet nad Kosovom, a mi podržavamo politiku jedne Kine, odnosno jedna zemlja dve sistema", kaže Unković.

Poruka poslanicima: Nema potrebe za vređanjem

Slobodan Unković svojevremeno je bio prvi predsednik Narodne skupštine Srbije nakon obnavljanja višestranačja i navodi da je tada bilo mnogo više uvažavanja među političkim protivnicima.

"Ja kao predsednik nisam izrekao nijednu opomenu poslanicima. Moja poruka današnjim parlamentarcima je da se više uvažavaju, da je kultura dijaloga veoma važna i da nema potrebe da se vređaju", navodi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.