Uloga civilnog društva u pregovorima sa EU

Izvor: RTS, 31.Jan.2014, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uloga civilnog društva u pregovorima sa EU

Da bi proces pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji bio uspešan, civilno društvo u Srbiji mora biti uključeno u proces, kaže izvestilac Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta za Srbiju Jonut Sibijan posle sastanka sa srpskim ministrom zaduženim za evropske integracije Brankom Ružićem. Preporuke komiteta su korisne za Srbiju, ističe Ružić.

Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u tehničkoj vladi Branko Ružić sastao se s predstavnicima Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESK), tela koje predstavlja civilno društvo na nivou EU.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije koja je u tehničkom mandatu, izvestilac EESK za Srbiju Jonut Sibian čestitao je srpskim vlastima na otvaranju pregovora o pristupanju EU.

"Da bi proces pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji bio uspešan, civilno društvo u Srbiji mora biti informisano i uključeno u ovaj izazovan proces od samog početka. Zajednički konsultativni odbor civilnog društva EU i Srbije, koji uskoro počinje rad i koji će okupljati članove EESK i predstavnike civilnog društva Srbije, imaće veoma važnu ulogu u ovom procesu", istakao je Sibian.

Ružić je pozdravio nedavno usvojeno mišljenje EESK o "Ulozi civilnog društva u odnosima EU-Republika Srbija" i istakao da su preporuke konstruktivne i korisne za Srbiju i društvo uopšte.

Tokom sastanka Ružić je naglasio da će pružiti priliku predstavnicima civilnog društva da imenuju svog predstavnika za učešće u Zajedničkom konsultativnom odboru (ZKO).

Rekao je i da srpski članovi ZKO treba da obuhvate istaknute predstavnike organizacija civilnih društava (OCD) koji mogu da doprinesu boljem razumevanju procesa pristupanja EU u društvu Srbije i doprinesu legitimitetu tog procesa.

Obe strane su se saglasile da prvi sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva EU i Republike Srbije treba da bude održan nakon završetka parlamentarnih izbora u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uvesti civilno društvo u pregovore

Izvor: B92, 31.Jan.2014

Beograd -- Branko Ružić sastao se s predstavnicima Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESK), tela koje predstavlja civilno društvo na nivou EU...Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije koja je u tehničkom mandatu, izvestilac EESK za Srbiju Jonut Sibian čestitao je srpskim vlastima na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.