Ukrajina u magli evropskih integracija

Izvor: Vostok.rs, 30.Nov.2011, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina u magli evropskih integracija

30.11.2011. -

Predsednik Poljske Bronislav Komorovski, koji se nalazio 28. novembra u radnoj poseti Kijevu, nije dovezao nazad u EU vest o oslobađanju Julije Timošenko iz zatvora. A upravo sudbina bivše gasne princeze pitanje je od koga zavisi dalji proces evropske integracije Ukrajine. Istina, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem poljski lider je stavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << do znanja da ako se bira između važnih i vrlo važnih poslova, na prvom mestu, nesumnjivo, stoje evropske perspektive Ukrajine. Istovremeno slučaj Timošenko treba da se reši na taj način da zemlje članice EU budu uverene u privrženost Ukrajine demokratskim vrednostima. Viktor Janikovič je odabrao da ne objavljuje i da ne konkretizuje svoje viđenje sudbine Timošenko na putu ka potpisivanju sporazuma o političkom pridruživanju i zoni slobodne trgovine sa EU. O malgovitim perspektivama predstojećeg samita Ukrajina-EU 19. decembra u materijalu našeg komentatora Nikite Sorokina.

U svoji izjavama posle sastanka sa poljskim kolegom Viktor Janukovič je zahvalio Poljskoj za permanentnu podršku, pomenuo je uzgred slučaj Timošenko i potvrdio usmerenje Ukrajine ka evropskoj integraciji. Da li će ukrajinske vlasti ublažiti svoj stav u pogledu Julije Timošenko, sada ne može da kaže niko. Šta više, sasvim je nejasno da li će lider Ukrajine tog dana prisustvovati samitu Ukrajina-EU u Kijevu, ili će odabrati samit EvrAzEsa. Sam Janukovič je izjavio ovih dana da će on biti tamo gde bude potreban. I političari, i eksperti teško mogu da prognoziraju da li će 19. decembra biti parafirani sporazumi između EU i Kijeva i u kom stastavu će proteći sastanak. Poznati ukrajinski politikolog Mihail Pogrebinski sumnja da je ukrajinski predsednik dao nekakve ukaze organima reda o tome da stav prema sudbini Timošenko treba da bude ublažen. Po rečiam Pogrebinskog, neodređenost uvećavaju sve strane. Između ostalog i evropski rukovodioci koji prilično maglovito komentarišu perspektive samita Ukrajina-EU. U intervjuu za radio Glas Rusije Mihail Pogrebinski je istakao:

Ali meni se čini verovatnijim da će se samit održati na najvišem nivou i da će do parafiranja doći. Tim pre što po meni, to je u interesima i Evrope i Ukrajine u ovoj fazi, pošto nikakve obaveze ne polaže na strane, tim pre ne polaže obaveze na Evropu. Neke obaveze na Ukrajinu se polažu. Da li je spremno ukrajinsko rukovodstvo da ih poštuje, za sada nije sasvim jasno.

Naravno, nastavlja Pogrebinski, ukrajinske vlasti su bile spremne na to da će EU vršiti na njih pritisak koristeći slučaj Timošenko. Ali kako će se iz svega toga izvući, oni sami mogu teško da pretpostave. U svakom slučaju iskustvo pokazuje da Janukovič ne popušta pod takvim brutalnim pritiskom. Moguće da će neki zakulisni pregovori omogućiti da se ovaj pritisak ublaži i da se dođe do nekog zajedničkog imenioca sa evropljanima.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.