Ukrajina, snaga ruskog veta

Izvor: RTS, 15.Mar.2014, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina, snaga ruskog veta

Moskva uložila veto u Savetu bezbednosti UN na rezoluciju kojom se osuđuje sutrašnji referendum o pripajanju Krima Rusiji. Dvoje mrtvih i dvoje ranjenih u rafalnoj paljbi iz sedišta "Desnog sektora" u Harkovu. Uhapšeno 30 ekstremista. Kijev najavljuje potpisivanje Sporazuma o asocijaciji sa EU.

22.30 - Referendum na Krimu u skladu s međunarodnim zakonom, rekao Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa Džonom Kerijem, objavilo rusko ministarstvo na Fejsbuku.

22.09 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << - Ruske snage na Krim rasporedile četiri baterije protivavionsih sistema S-300, javlja ukrajinska agencija Unian. Ukrajinske rakete tog tipa se od početka sedmice nalaze u Odesi.

18.30 - U odredima samoodbrane na Krimu ima više od 8.000 ljudi, rekao Sergej Aksjonov, dodajući da se ona "ozakonjava, dobija uniformu i oružje", prenosi Itartas.

16.32 - Rusija je u Savetu bezbednosti uložila veto na nacrt rezolucije kojim se sutrašnji referendum na Krimu proglašava nevažećim. Kina pri glasanju bila uzdržana.

16.10 - Oko 5.000 proruskih demonstranata u Donjecku zahteva slobodu za "narodnog gubernatora" Pavela Gubarova, kojeg je uhapsila ukrajinska služba bezbednosti.

15.45 - Ukrajinska vojska odbila pokušaj ruskih snaga da uđu u region Herson koji se graniči sa Krimom, saopštilo ministarstvo u Kijevu, prenosi Rojters.

14.20 - Rusko Ministarstvo za medije saopštilo je da je registrovalo smetnje u radu ruskog televizijskog satelita i da je izvor ometanja na teritoriji Ukrajine.

13.22 - Vrhovna rada Ukrajine (skupština) raspustila Vrhovni sovjet (skupštinu) Autonomne Republike Krim, javile su ukrajinske agencije.

12.32 - Oko 5.000 "kalašnjikova", 2.700 pištolja, 120 puškomitraljeza i 12 ručnih bacača ukradeno iz arsenala u Lavovu tokom februara, javlja ukrajinski Interfaks, pozivajući se na izvore u policiji. 

12.25 - U Moskvi miting za prisajedinjenje Krima i kontramiting. Neki učesnici privedeni jer su nosili zastavu Trećeg rajha, javlja Itartas.

Dan uoči najavljenog referenduma o prisajedinjenju Krima Rusiji, Moskva je u Savetu bezbednosti uložila veto na rezoluciju UN koja proglašava nelegalnim sutrašnji referendum. Bliski saveznik Rusije, Kina, uzdržala se od glasanja, dok je preostalih 13 članica Saveta podržalo.

Pristalice rezolucije, koju su predložile SAD, znale su da će Rusija, kao jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, iskoristiti svoje pravo veta, ali su ipak rezoluciju stavili na glasanje, kako bi pokazali koliko je jako protivljenje ruskom preuzimanju Krima, navodi AP.

"Rusija nije mogla da podrži američki nacrt rezolucije o Krimu, jer je u suprotnosti sa pravom naroda na samoopredeljenje iz člana 1 Povelje Ujedinjenih nacija", pojasnio je odluku Vitalij Čurkin, ambasador Rusije u UN.

Kako navodi američka agencija, rezolucijom bi se, takođe, istaklo da sutrašnji referendum o tome da li Krim treba da se odvoji od Ukrajine i postane deo Rusije "ne može biti validan, i ne može biti osnova za bilo kakvu promenu statusa Krima".

"To je tužan, ali značajan momenat. Izolovana i sama, Rusija je blokirala rezoluciju, dok se njene trupe gomilaju na ukrajinskoj istočnoj granici", ocenila je Samanta Pauer, ambasadorka SAD u UN.

Kina je veoma osetljiva na pitanje teritorijalnog integriteta zbog Tibeta i drugih nestabilnih regiona na koje polaže pravo, a kineski ambasador u UN Liju Džieji ponovio je u četvrtak podršku Pekinga suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, i nemešanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

Inače, više od polovine ukupno uloženih veta u Savetu bezbednosti UN iskoristila je Rusija - preko 120 puta. Zajedno sa Kinom, Rusija je u julu 2012. uložila veto na rezoluciju kojom se Siriji preti sankcijama.

Vlasti u Kijevu neće priznati rezultate referenduma. Ukrajinski parlament raspustio je skupštinu autonomne republike Krim i naredio sa se pripremi odluka o raspisivanju prevremenih izbora.

Povodom sutrašnjeg referenduma u Simferopolj, glavni grad Krima, stiglo je 70-ak međunarodnih posmatrača, uglavnom iz evropskih zemalja. Oni će obići sve regione i dati konačno mišljenje na osnovu praćenja rezultata glasanja.

Premijer Krima Sergej Aksjonov pozvao je stanovništvo te autonomne republike da izađe sutra na referendum o statusu, slobodno bira "nezavisno od nacionalnosti i veroispovesti" i napravi izbor "kojim će se potomci ponositi".

"Ničeg se ne bojte. Vlada će učiniti sve da glasanje prođe spokojno, mirno i demokratski", rekao je on u televizijskom obraćanju, preneo je Itartas.

Uhapšeno 30 ekstremista u Harkovu

Tokom dana u Harkovu je uhapšeno 30-ak ekstremista radikalnog pokreta "Desni sektor", pošto su sinoć otvorili vatru na lokalne snage samoodbrane, preneo je Itartas. U tim neredima stradalo je najmanje dvoje ljudi i isto toliko povređeno.

Predstavnik lokalnog pokreta u Harkovu protiv "Majdanskih protesta" naveo je da je sinoć do sukoba u centru Harkova došlo kada su se građani suprotstavili ekstremistima, verovatno iz radikalne organizacije "Desni sektor", čiji su pripadnici učestvovali i u sukobima sa policijom na Trgu Majdan u Kijevu.

Ruska agencija je navela da su ekstremisti pucali iz automatskih pušaka sa prozora zgrade koja je sedište "Desnog sektora" i da su se čule eksplozije šok bombi i molotovljevih koktela, koji se bacani sa drugog sprata zgrade.

"Desni sektor" je radikalna organizacija čiji aktivisti su, navodno, učestvovali u sukobima sa policijom tokom antivladinih protesta u Kijevu, koji su počeli u novembru 2013. kada su vlasti odbile da potpišu sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom, zbog želje za "bližim vezama" sa Rusijom.

Kijev potpisuje sporazum sa EU?

U međuvremenu, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je danas da bi politički deo Sporazuma o asocijaciji između Ukrajine i Evropske unije mogao biti potpisan naredne sedmice, u petak, 21. marta.

"Upravo sam razgovarao sa predsednikom Saveta EU Hermanom Van Rompejom. On je rekao da su članice EU spremne da održe 21. marta samit o potpisivanju političkog dela Sporazuma o asocijaciji", rekao je Jacenjuk, a preneo je Bi-Bi-Si.

Za to vreme, Zapad pojačava sankcije Moskvi.

Francuski predsednik Fransoa Oland najavio je da će Pariz u okviru trećeg nivoa sankcija razmatrati i vojnu saradnju sa Rusijom ukoliko Moskva "ne umanji intenzitet krize u Ukrajini".

Upitan da li će Francuska suspendovati ugovor o nosaču helikoptera sa Rusijom, vredan 1,2 milijarde evra, Oland je odgovorio da i to potpada pod treći nivo sankcija.

Očekuje se da u ponedeljak SAD i EU objave listu ruskih zvaničnika kojima će se zamrznuti imovina i uskratiti dobijanje viza, prenosi Rojters.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.