Uhapšen organizator prodaje organa

Izvor: B92, 25.Maj.2012, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen organizator prodaje organa

Priština -- Osumnjičeni za organizovanje trgovine organima, koga vlasti na Kosovu traže godinama, uhapšen je u Izraelu, izjavio je specijalni tužilac EU Džonatan Ratel.

"Dobili smo informaciju da je Moše Harel uhapšen u Izraelu zbog trgovine organima i drugih krivičnih dela povezanih sa tim i sada čekamo potvrdu izraelskih vlasti", rekao je Ratel agenciji Frans pres.

Ako informacija bude potvrđena, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovo hapšenje bi moglo biti prekretnica na suđenju sedam osoba, optuženih za trgovinu organima i nelegalne transplantacije u klinici Medikus 2008. godine u Prištini, navodi AFP.

Harel je uhapšen u Prištini te iste godine, ali je pobegao sa Kosova čim je pušten iz pritivora. Kosovske vlasti su posle toga izdale međunarodni nalog za njegovo hapšenje.

Prema optužnici, u prištinskoj klinici je 2008. godine obavljeno najmanje 30 nelegalnih vađenja i presađivanja bubrega. Davaoci su bili iz siromašnih istočnoevropskih i centralnoazijskih zemalja, kojima je za organe obećano 15.000 evra.

U optužnici se izraelski državljanin Harel navodi kao "mozak" mreže koja je pronalazila davaoce i dobitnike organa.

Među sedam osumnjičenih osoba protiv kojih se vodi sudski postupak nalaze se bivši funkcioner kosovskog ministarstva zdravlja Ilir Recaj i istaknuti prištinski urolog Ljutfi Derviši, navodi AFP.

Treći osumnjičeni je turski lekar Jusuf Sonmez koji je optužen za vršenje nelegalnih operacija vadjenja organa. Protiv njega je podignuta optužnica i u Turskoj.

Kosovsku kliniku je pretresla policija 2008. godine nakon što je jedan turski državljanin kolabirao na prištinskom aerodromu dok je čekao da se ukrca na avion za Istanbul nakon što mu je izvadjen bubreg.

Sudski proces vodi Euleks koji je osnovan sa ciljem da pomogne lokalnim pravosudnim organima u osetljivim slučajevima, nakon što je ta teritorija 2008. godine jednostrano proglasila nezavisnost od Srbije, podseća AFP.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšen organizator trgovine organima na Kosovu

Izvor: S media, 25.Maj.2012

Osumnjičeni za organizovanje trgovine organima, koga vlasti na Kosovu traže godinama, uhapšen je u Izaelu, izjavio je specijalni tužilac EU Džonatan Ratel..."Dobili smo informaciju da je Moše Harel uhapšen u Izraelu zbog trgovine organima i drugih krivičnih dela povezanih sa tim i sada čekamo...

Nastavak na S media...

Uhapšen organizator prodaje organa

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Maj.2012

Osumnjičeni za organizovanje trgovine organima, koga vlasti na Kosovu traže godinama, uhapšen je u Izaelu, izjavio je specijalni tužilac EU Džonatan Ratel.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Uhapšen organizator trgovine organima

Izvor: Šumadija Press, 25.Maj.2012

Osumnjičeni za organizovanje trgovine organima, koga vlasti na Kosovu traže godinama, uhapšen je u Izaelu..

Nastavak na Šumadija Press...

Uhapšen organizator šverca ljudskih organa

Izvor: Beta, 25.Maj.2012

PRIŠTINA, 25. maja 2012. (Beta) - Organizator šverca ljudskih organa koga su kosovske vlasti godinama tražile, uhapšen je u Izraelu, izjavio je specijalni tužilac EU, Džonatan Ratel..."Dobili smo inf.

Nastavak na Beta...

U Izraelu uhapšen organizator nezakonite trgovine ljudskim organima na Kosovu – tužilaštvo EU

Izvor: Vostok.rs, 25.Maj.2012

25.05.2012. -..U Izraelu je uhapšen osumnjičenii za nezakonitu trgovinu ljudskim organima u srpskoj pokrajini Kosovo Moše Harel. Ovo je saopštio danas u Prištini specijalni tužilac EU Džonatan Rejtel, koji koordinira slučaj „crne transplantologije". Dobili smo informaciju da je u Izraelu...

Nastavak na Vostok.rs...

Uhapšen organizator šverca ljudskih organa

Izvor: Kurir, 26.Maj.2012, 07:02

Moše Harel optužen za nelegalne transplantacije na Kosovu..PRIŠTINA - Dolijao!..Moše Harel, organizator šverca ljudskih organa koga su kosovske vlasti godinama tražile, uhapšen je u Izraelu, izjavio je specijalni tužilac EU Džonatan Ratel...Harelovo hapšenje značajno je i za proces protiv...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.