Ugovor s Kosovom prvi uslov za EU

Izvor: Večernje novosti, 10.Okt.2014, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugovor s Kosovom prvi uslov za EU

BEZ obzira na napredak u svim drugim oblastima, za Srbiju ključni uslov za članstvo u EU ostaje rešavanje kosovskog pitanja i parafiranje pravno obavezujućeg sporazuma sa Prištinom! Od ocena za „kosovsko poglavlje 35“, zavisiće brzina pregovora o svim ostalim pitanjima. U Izveštaju Evropske komisije o napretku naše zemlje za ovu godinu i Strategiji proširenja za 2014-2015. jasno je naglašeno da se moraju primeniti svi postignuti sporazumi, ali i započeti „nova era u normalizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << odnosa“, koja bi se na kraju zapečatila ugovorom između Beograda i Prištine. Inače, u Izveštaju o napretku, Kosovo se provlači kroz čak pet poglavlja - informatičko društvo, energetika, pravosuđe i osnovna prava, slobode i bezbednost i carinska unija. Takođe se traži da se kosovsko poglavlje otvori među prvima. Šefica našeg pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević kaže da to nije iznenađenje: - To je novi pristup, da pored poglavlja 23 i 24, i 35 mora biti otvoreno među prvima. Normalizacija je koncentrisana u njemu, a u drugim poglavljima se samo pominje, ali se tamo ne otvara kao pitanje. „Nova era“, prema oceni analitičara Dušana Janjića, znači obnovu dijaloga koji je u zastoju, intenziviranje primene dogovorenog i pripremu definisanja sadržaja poglavlja 35 i njegovog otvaranja: - Kosovsko pitanje upleteno je gotovo u svako poglavlje i od njega će zavisiti i momenat ulaska Srbije u EU jer će se po završetku pregovora ostaviti jedna godina za monitoring naših odnosa sa Prištinom na terenu. Dakle, ako tada ne bude prelazne ocene, srpski vagon može da se otkači sa evropske pruge, bez obzira na to što su pregovori okončani. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je predviđeno da Srbija „u jednom trenutku“ usvoji Ustavni zakon kojim će se urediti pravni položaj Kosova unutar Srbije i utvrditi stepen autonomije, „kako bi buduće generacije imale sigurnost statusa Kosova unutar Srbije“. Po njegovim očekivanjima, do kraja godine će se, osim poglavlja 35, otvoriti još jedno. “TREĆI ČOVEK“ U DIJALOGU? Kada Beograd i Priština postignu drugi okvirni sporazum, posrednik dijaloga više neći biti šef evropske diplomatije, već će dijalog otići pod kišobran Direkcije EU za pridruživanje - kaže Janjić, uz napomenu da to neći ići naruku Srbiji, jer će biti sve teže da postigne dogovore u svoju korist, pošto će u dijalog moći da se mešaju sve članice EU.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Ima li koga u Srbiji da brani Kosovo ili će srpska vlada i dalje, zbog neprijateljske EU, nastaviti kršenje Ustava i veleizdaju?

Izvor: KMnovine.com, 10.Okt.2014

Od vrha Evropske unije, koja je jasno i glasno rekla da prestaje sa "primanjem novih članica", izričito zatraženo da se zaokruži veleizdaja a fašističko ponašanje Euleksa - ne kritijue!...Kako "Večernje novosti" pišu "strategija proširenja podrazumeva „novu eru odnosa“ Beograda i Prištine"...

Nastavak na KMnovine.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.