UEFA: Oni će obeležiti EURO za mlade

Izvor: Mondo, 14.Jun.2019, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UEFA: Oni će obeležiti EURO za mlade

Sajt Evropske fudbalske unije (UEFA) sastavio je listu od 12 igrača iz svakog nacionalnog tima učesnika predstojećeg šampionata Evrope za igrače do 21 godine na koje posebno treba obratiti pažnju.

Na predstojećem Evropskom prvenstvz za igrače do 21 godine, koji se igra od 16. do 30. juna u Italiji i San Marinu, nastupiće i selekcija Srbije u okviru grupe B, u kojoj će za protivnika imati Austriju, Nemačku i Dansku.

UEFA je sastavila spisak fudbalera >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << iz svih 12 nacionalnih timova učesnika na koje treba posebno obratiti pažnju, a među njima je i reprezentativac Srbije Luka Jović.

Srbija: Luka Jović (Ajntraht Frankfurt/Real Madrid)

Posle sjajne sezone u Ajntrahtu u Ligi Evrope gde je postigao 10 golova na putu do polufinala, Luka Jović je napravio transfer života - otišao je u veliki Real Madrid. Sa takvim dostignućem, ali i epitetom nekoga ko predstavlja budućnost reprezentacije Srbije, dolazi na EP za mlade. Dvadesetjednogodišnjaka porede sa legendom nemačkog fudbala Gerdom Milerom zbog fizičkog izgleda, iako se njemu više dopada Radamel Falkao.

Austrija: Ksaver Šlager (Salcburg)

Vezista sa sjajnim osećajem za gol, pripremao se za ovaj turnir u kvalifikacijama za seniorsku ekipu Austrije protiv Slovenije i Severne Makedonije. Osvajač je UEFA omladinske lige sa Salcburgom 2017. godine, a od tada se istakao u prvom timu osvojivši četiri titule prvaka. Nastupio je i na svim mečevima u Ligi Evrope u sezoni 2017/18.

Danska: Robert Skov (Kopenhagen)

Prethodna sezona 2018/19 bila je u potpunosti njegova. Postigao je 32 gola i zabeležio 10 asistencija na 48 mečeva za Kopenhagen, uključujući i mali doprinos u Ligi Evrope. Vodeći je strelac danske lige, pogodivši i osam puta iz slobodnih udaraca, zbog kojih je dobio priliku i u A timu. Debitovao je u evropskim kvalifikacijama protiv Gruzije.

Foto: Gulliver/Getty images, Dan Istitene

Nemačka: Florijan Nojhaus (Borusija Menhengladbah)

Na sajtu UEFA za njega piše da je "pametni" ofanzivni vezista, koji je sa tri gola i osam asistencija je doprineo osvajanju petog mesta "koltova" u Bundesligi. Mnogi su ga u Nemačkoj poredili sa Tomasom Milerom, međutim, 22-godišnji Nojhaus više voli poređenje sa Tonijem Krosom. "Impresioniran sam kako igra samouvereno i kako je njegov udarac gotovo uvek savršen".

Belgija: Dodi Lukebakio (Votford/Fortuna Dizeldorf)

Još u novembru, na pozajmici u Nemačkoj, Lukebakio je postigao het-trik protiv golmana Bajerna Manuela Nojera (3:3), a potom je i pogotkom doprineo pobedi nad Borusijom iz Dortmunda (2:1). Glavne karaktsristike ovog 21-godfišnjaka sunapad iz tranzicije i dribling. "Verujem da će postati vrlo dobar igrač", rekao je trener Fortune Fridhelm Funkel i pohvalio njegovu veštinu: "Njegovi driblinzi su nepredvidjivi".

Foto: Gulliver/Getty images, Srdjan Stevanovic

Hrvatska: Nikola Vlašić (Everton/CSKA Moskva)

Dolazak u CSKA kao pozamljen igrač Evertona potvrdio je da je 21-godišnji vezni igrač postao ključni čovek za "armejce" iz Moskve, ne samo u Ligi šampiona. Postigao je tri gola, kao i pobednički protiv Real Madrida. "U Rusiji je odradio sjajan posao i mi verovatno gledamo jednog od ključnih igrača u budućnosti Hrvatske", rekao je selektor "kockastih" Zlatko Dalić. Vlašić je postigao pet golova u 25 ligaških nastupa za CSKA prošle sezone.

Engleska: Fil Foden (Mančester siti)

Sa samo 19 godina, Foden je zabeležio 13 nastupa u Premijer ligi, četiri u Ligi šampiona, a Pep Gvardiola je njime impresioniran. "On je poseban. Vidim mnoge igrače kao menadžer i ovaj tip ima nešto što je teško pronaći", rekao je Gvardiola. Foden je debitovao u oktobru prošle godine, ali mnogi stručnjaci smatraju da bi ovo EP moglo biti odskočna daska za ulazak u A tim "Gordog Albiona",m među izabranike Gereta Sautgejta.

Francuska: Husem Oar (Lion)

Oar, koji na kraju meseca puni 21 godinu, dodatno je učvrstio svoj status u Lionu ove sezone postigavši sedam golova uz šest asistencija u šampionatu Francuske. Posebno je impresionirao vizijom i tehničkim sposobnostima, a privukao je pažnju i u Ligi šampiona. Trener Mančester sitija Pep Gvardiola opisao je Oara kao "neverovatnog", hvaleći "smirenost" lopte u njegovim nogama. Sigurno je da njegov debi u A timu "trikolora" nećemo čekati još dugo.

Foto: Gulliver/Getty images, Claudio Villa

Italija: Mojs Kin (Juventus)

Sa samo 19 godina napadač Juventusa oborio je nekoliko rekorda na klupskom i internacionalnom nivou. Prvi je igrač rođen nakon 2000. godine da je nastupio u Ligi šampiona, da igra i postiže golove u Seriji A i da je bio strelac za Italiju. Taj cilj je ostvario protiv Finske u kvalifikacijama za UEFA EURO 2020, a potom još jedan protiv Lihtenštajna čime je postao najmlađi strelac za A tim "azura" od 1958. godine.

Poljska: David Kovnacki (Sampdorija/Fortuna Dizeldorf)

Kapiten Poljske bio je najbolji strelac u kvalifikacijama za ovaj turnir. On već ima značajno iskustvo, više od 100 mečeva, igrajući za poljski Leh Poznanj, đenovsku Sampdoriju i nemačku Fortunu. Prošlu sezonu proveo je na pozajmici u Dizeldorfu gdje je demonstrirao svestranost i "oko za gol", a mogao bi i da produži svoj boravak u Bundesligi. Neki mediji su ga prozvali "novim Robertom Levandovskim".

Rumunija: Janis Hadži (Vitorul)

Sin najvećeg rumunskog fudbalera svih vremena Georga Hadžija nasledio je očevu strast i malo veštine, ali je nesporno izgradio svoj talenat. "Ne možemo da ga poredimo sa mnom", rekao je Georgi Hadži. Janis je kreativan i igra sa obe noge. "Ime Hadži nije teret, već velika čast", rekao je Janis.

Španija: Dani Sebaljos (Real Madrid)

Priznanje za najboljeg igrača šampionata 2017. godine, kada je Španija završila na drugom mestu, omogućilo mu je transfer u Real Madrid. Iako nije uspeo da se izbori za status prvotimca u "kraljevskom klubu", bio je koristan član ekipe, upisavši 13 mečeva kao starter i još 10 ulaskom sa klupe u španskoj Primeri. Očekuje se da će ovog leta iskoristiti EP kao podlogu za redovnije nastupe sledeće sezone.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Fudbal

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.