U sredu razgovor o integrisanom upravljanju

Izvor: Mondo, 05.Okt.2012, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sredu razgovor o integrisanom upravljanju

U Briselu će u sredu predstavnici Beograda razgovarati sa delegacijom EU i Prištine o nerešenim pitanjima iz protokola o integrisanoj kontroli administrativne linije (IBM).

Prema rečima šefa tima Beograda u dijalogu s Prištinom Dejana Pavićevića radna grupa Vlade Srbije za primenu tehničkog protokola o integrisanoj kontroli administrativne linije ka Kosovu i Metohiji danas je održala prvi sastanak. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Pavićević je Tanjugu rekao da tehnički protokol ima manjkavosti, ali da jedna njegova tačka omogućuje implementacionoj grupi da određene stvari promeni u tom protokolu, što će, prema njegovom očekivanju, biti jako teško jer i Brisel i Priština će verovatno imati primedbe na neke predloge Beograda, i obrnuto.

"Najveće je sporenje oko izvršnog mandata Euleksa. Mi ćemo se na sve načine boriti da Euleks bude jedini koji će obavljati carinske funkcije i čvrsto ostajemo na toj poziciji. Videćemo kako će razgovori teći i siguran sam da neće biti lako", rekao je Pavićević.

Prema njegovim rečima, radna grupa je zauzela jasne stavove oko nekih pitanja i nastupa sa jasnom platformom, tako da neće biti grešaka i rešenja koja mogu da idu na štetu Ustava ili građana Srbije.

Povodom spekulacija medija o tome da je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću iznela osam principa za politički dijalog Beograda i Prištine, Pavićević je rekao da te principe nisu videli ni predsednik ni Vlada Srbije.

"Nismo dobili osam tačaka, a nadam se da takvih stvari neće ni biti, jer Vlada Srbije ima jasno zacrtanu spoljnu politiku i prioritete, ali nećemo dozvoliti da se pred nas postavljaju uslovi niti da budemo ucenjivani", kazao je Pavićević.

Vlada Srbije je, kako je objasnio, do sada samo upoznata sa stavom da EU ima volju da se dijalog sa Prištinom što pre nastavi, da dijalog promeni format i pređe u politički dijalog, ali nikakav pisani dokument nije dobila iz Brisela.

On je rekao da vlada, kabinet predsednika i eksperti već duže vreme rade na izradi platforme koja će biti korišćena za političke pregovore sa Prištinom, najavljujući da će to biti ozbiljan dokument koji neće ostavljati prostor za improvizacije i ad-hok rešenja u dijalogu.

"Delovi tog dokumenta će sigurno biti javni i vlada je u više navrata pokazala opredeljenost da sve što se dogovori bude objavljeno i da se sve vezano za dijalog podeli sa javnošću. Naravno, neke stvari neće moći da budu javno prezentovane, barem ne u početku, jer bismo time ozbiljno narušili našu pregovaračku poziciju", objasnio je Pavićević.

Generalni sekretar Vlade Veljko Odalović izjavio je "Novostima" da će u timu za pregovore, biti stručnjaci iz ministarstava policije, odbrane, poljoprivrede, uprave carina koji će pokušati da se dogovore sa kosovskim Albancima i EU kako da se potpisani sporazum sprovede na terenu, a da se, istovremeno, ispoštuje i zakonodavstvo Srbije.

List navodi da je radna grupa oformljena u četvrtak i da je time Vlada Srbije napravila još jedan korak ka ispunjavanju evropskih uslova za dobijanje datuma za otvaranje pregovora sa EU.

(Tanjug/Foto: Tanja Valič, Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.