U niškoj Tvrđavi niču mirisne klupe 

Izvor: JužneVesti.com, 08.Jun.2023, 18:21

U niškoj Tvrđavi niču "mirisne klupe" 

Sadnjom finog aromatičnog bilja poput lavande, majčine dušice, ruzmarina, origana oko klupica u niškoj Tvrđavi one će zamirisati i oplemeniti prostor, a sadnju organizuje EU ifno kutak u okviru Evropske zelene nedelje i poziva i sve građane da se u petak, 9. juna od 10 do 12 sati pridruže ovoj akciji.

Jedna od aktivnosti kojom EU info kutak obeležava ovu "zelenu nedelju" u Nišu je sadnja aromatičnog >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << bilja i formiranje "mirisnih klupa" u Tvrđavi, a kažu da će im u tome pomoći JKP Mediana i Prehrambeno-hemijska škola.

Oko odabranih klupica u Tvrđavi sadnjom finog aromatičnog bilja poput lavande, majčine dušice, ruzmarina, origana postojeća zelena površina će se oplemeniti dodatnom terapeutskom komponentom - poručuju.

Oni koji žele da se priključe ovoj sadnji biljaka mogu da ih posete sutra od 10 do 12 sati ispred Gradske bašte i kod Lapidarijuma u niškoj Tvrđavi.

Objašnjavaju i zašto su važni ovakvi "aromatični parkovi" za životnu sredinu.

"Mirisne klupe" imaju funkciju stvaranja atmosfere koja kod posetilaca razvija njihove motoričke, senzorne i kognitivne potencijale. Prostor oko klupa dobija novi izgled, a novonastali oblici, struktura, boje, doprinose posebnom i nesvakidašnjem doživljaju uređenog parkovskog prostora. U Srbiji se malo zna o aromatičnim parkovima, njihovom postojanju i funkciji, dok su u Evropi u mnogim zemljama, ovi parkovi veoma česti u javnom prostoru - ističu.

Iz EU info kutka poručuju da će učenice i učenici Prehrambeno-hemijske škole iz Niša, članovi ekološke sekcije i aktivisti Eko škole, kao i svi zainteresovani posetioci, nakon sadnje aromatičnog bilja moći će da čuju više o klimatskim promenama, koje izazove one donose u urbanom planiranju, koliki je značaj "urbane i aromatične bašte" za urbani biodiverzitet, za kvalitet životne sredine i kvalitet života u jednom gradu, sa osvrtom na pozitivne primere gradova EU.

O tome će govoriti diplomirani inženjer zaštite životne sredine mr Olivera Milošević iz Udruženja građana "Zeleni ključ".

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

„Mirisne klupe“ u Niškoj tvrđavi

Izvor: JUGpress.com, 08.Jun.2023

NIŠ..Kao deo aktivnosti kojima ove godine obeležavamo Evropsku zelenu nedelju, u saradnji sa Javno komunalnim preduzećem „Medijana“ i Prehrambeno hemijskom školom Niš, EU info kutak Niš će na prostoru Niške tvrđave kreirati aromatični kutak aranžiranjem „mirisnih klupa“. Oko odabranih...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.