U Vinči sagrađeno najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi

Izvor: Blic, 01.Nov.2011, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vinči sagrađeno najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi

Preduzeće Nuklearni objekti Srbije saopštilo je danas da je završena izgradnja novog skladišta radioaktivnog otpada i bezbednog skladišta jakih izvora zračenja, najmodernijeg i najvećeg raspoloživog prostora za skladištenje ovih vrsta materijala u Evropi, u čiju izgradnju je uloženo 2,5 miliona evra.

U saopštenju se navodi da je dobijena upotrebna dozvola, kao i dozvola za probni rad sprovođenja nuklearne aktivnosti u trajanju od deset nedelja.

Po isteku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << probnog rada, za nekoliko nedelja, očekuje se dobijanje dozvole za trajno sprovođenje nuklearne aktivnosti.

Direktor JP Nuklearni objekti Srbije Radojica Pešić rekao je da će naredne godine početi demontaža dotrajalog skladišta radioaktivnog otpada, u kojem se nalazi i

istorijski otpad iz vremena SFR Jugoslavije i prebacivanje tog otpada u novo skladište.

U saopštenju se podseća da je ovo javno preduzeće prošlog decembra otpremilo u Rusiju 13 kilograma istrošenog nuklearnog goriva sa visokoobogaćenim uranijumom i oko 2,5 tone istrošenog goriva sa niskoobaćenim uranijumom, za šta su usledile pohvale Međunarodne organizacije za atomsku energiju.

Povezane vesti: Vinča: Ostala ozračena voda

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bezbedno skladištenje našeg otpada

Izvor: B92, 01.Nov.2011

Beograd -- Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi, građeno po standardima EU, za nekoliko nedelja će biti otvoreno u Vinči. Čeka se trajna upotrebna dozvola...Prema rečima Radojice Pešića, direktor Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije, skladište će zadovoljiti potrebe skladištenja...

Nastavak na B92...

Vinča: Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Nov.2011

BEOGRAD- Najveće skladište nuklearnog otpada u Evropi, građeno po standardima EU za nekoliko nedjelja će biti otvoreno u Vinči. Čeka se trajna upotrebna dozvola.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Nećemo uvoziti nuklearni otpad

Izvor: Danas, 01.Nov.2011

Nema govora o tome da ćemo uvoziti nuklearni otpad i deponovati ga u Vinči. Zakonom je zabranjeno da skladištimo radioaktivni otpad iz drugih država, kao što je zakonska obaveza da kod nas zbrinemo takav otpad proizveden u Srbiji - kaže za Danas Radojica Pešić, direktor Javnog preduzeća Nuklearni...

Nastavak na Danas...

U Vinči sagrađeno bezbedno skladište za radioaktivni otpad iz Srbije

Izvor: Blic, 01.Nov.2011

Preduzeće Nuklearni objekti Srbije saopštilo je danas da je završena izgradnja novog skladišta radioaktivnog otpada i bezbednog skladišta jakih izvora zračenja, najmodernijeg i najvećeg raspoloživog prostora za skladištenje ovih vrsta materijala u Evropi, u čiju izgradnju je uloženo 2,5 miliona...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.