U Španiji rastu separatistička raspoloženja

Izvor: Vostok.rs, 22.Nov.2012, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Španiji rastu separatistička raspoloženja

22.11.2012. -

Početkom novembra Katalonija je predstavila u Briselu plan sticanja nezavisnosti od Španije i ulaska u EU. 25. novembra katalonci će učestvovati u regionalnim zakonodavnim izborima, na kojima će najverovatnije pobediti lokalni separatisti. Zahtevajući suverenitet nad autonomijom, oni, po mišljenju eksperata, samim tim jačaju krizu ideje evropske integracije.

Posle pobede na regionalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << izborima separatisti žele da inicijraju regionalni referendum o odvajanju. Predsednik vlade španske provicnije Artur Mas, istupajući pred evropskim činovnicima, izjavio je da Katalonija nije jedini region koji želi da stekne nezavisnost. Po njegovim mišljenju, u poslednje vreme šanse za odvajanje Katalonije od Španije, Flandrije od Belgije, Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva, naglo su se uvećale. Pri tome Katalonija želi da ostane u EU.

Ipak Brisel je malo ohladio žar katalonaca. U slučaju odvajanja od Španije i predavanja prijave za članstvo u EU oni će morati da stanu na kraj reda sa drugima koji žele da stupe u uniju i da prođu sve za to predviđene procedure. Međutim katalonce podstiče ekonomski interes, smatra rukovodilac Centra za ekonomska istraživanja Instituta za globalizaciju i socijalne pokrete Vasilij Koltašov.

- Pošto EU sve više nameće zemljama politiku stroge štednje, stanovništvu niza regiona čini se realnim da izbegne ovaj nepopularni težak kurs (koji se posebno aktivno sprovodi danas u Španiji, Grčkoj i Portugaliji) jednsotavno izašavši iz sastava ovih zemalja. Tako da se pojavljuje potreba otcepljenja. U tome je osnova savremenog evropskog separatizma. Otuda i želja većeg dela stanovništva Katalonije da istupi iz sastava Španije. Nadam se da će se refenredum završti pozitivnim rezultatom. To će biti vrlo važan događaj za tržišta. I to će biti simbol krize čitave finansijsko-ekonomske politike EU. Ali istovremeno velike bojazni imam na račun toga da referendum neće uspeti. Zato što će ljudi imati ozbiljne strahove da ne postane još gore.

U ideji nezavisnosti bogate Katalonije u odnosu na ostatak Španije vidi se izvesna moralna dvosmislenost: To je kao da se bacaju svoji sirmašni rođaci na milost i nemilost sudbine, zato što „ako smo mi braća, nisu nam kese sestre“. Ali kako se kaže, spas utopljenika je delo ruku samih utopljenika. I katolonci imaju pravo da traže prema sebi poseban odnos. Jer u izvesnom smislu su opštešpanski sponzori. Ponovo dajemo reč Vasiliju Koltašovu:

- Ako se Katalonija odvoji od Španije, prvo što će dobiti je oslobađanje od onog pritiska koji se vrši na čitavu špansku ekonomiju. Istovremeno Katalonija dobija mogućnost da napusti evro, da emituje sopstvenu valutu kako bi nekako pokrivala svoje budžetske probleme. Između ostalog, da psotepeno devalvira dug Katalonije, koji će verovatno ostati na njoj posle mogućeg odvajanja ove teritorije od Španije. Istovremeno ekonomska situacija u Kataloniji verovatno će biti bolja, nego u preostaloj Španiji. Jednostavno zato što će moći da se ne sprovodi politika stroge štednje, koja se opravdava ogromnim nacionalnim dugom.

Bez sumnje, Madrid će učiniti sve da se ovako častoljubivi planovi katalonaca ne ostvare. Jer u protivnom čekaju ga ne samo gubici reputacije, već i finansija. I u tome će Španiju najverovatnije podržati EU, mada skoro niko od savremenih evropskih separatista se ne zalaže protiv integracije. Ipak upravo separatistička raspoloženja u kontekstu ekonomske krize mogu konačno da torpeduju jedinstvenu Evropu, ostavivši na površini njene komadiće u vidu feudalnih kneževina i kraljevstva, razbacanih po srednjovekovnim granicama.

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.