Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Dec.2014, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk preuzeo dužnost od Van Rompeja

Bivši poljski premijer Donald Tusk preuzeo je danas na ceremoniji u Briselu dužnost predsednika Evropskog saveta od Hermana Van Rompeja.

Tuskovo imenovanje ukazuje na rastući uticaj Poljske među 28 članica Unije i orijentaciju da se formira snažno političko telo koje će ujediniti oko 500 miliona ljudi na prostoru od Britanije od granica sa Rusijom, prenosi AP.

Poput Van Rompeja, Tusk će voditi samite lidera >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << EU, koji se sastaju oko četiri puta godišnje, i moraće da se bavi aktuelnim pitanjima, poput finansijskih problema i krize u Ukrajini.

Rompej će od početka sledeće godine biti predavač predmeta "liderstvo i odlučivanje u EU" na Evropskom koledžu u Brižu.

Izbori za Evropski parlament održani su u maju, a nova Evropska komisija počela je mandat 1. novembra.

Tusk je prvi zvaničnik iz bivšeg sovjetskog bloka koji stupa na visoku funkciju u EU od talasa proširenja Unije 2004. godine.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropski savet dobio novog predsednika

Izvor: EurActiv Srbija, 01.Dec.2014

Bivši poljski premijer Donald Tusk preuzeo je 1. decembra dužnost predsednika Evropskog saveta od Belgijanca Hermana Van Rompeja (Rompuy). Tusk je prvi predsednik Saveta koji dolazi iz neke zemlje bivšeg komunističkog bloka. Predaja dužnosti Tusku ukazuje na sve veću političku težinu Poljske...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.