U Briselu počeo dvodnevni samit lidera EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2017, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Briselu počeo dvodnevni samit lidera EU

U Briselu se danas i sutra održava samit lidera EU na kojem će biti razmatrana situacija sa migrantima, ekonomska pianja, zajednička spoljna i odbrambena politika i situa

Očekuje se i da Donald Tusk bude ponovo izabrcija na Zapadnom Balkanu.an da predsedvajućeg Evropskim savetom, ali i razgovor o ustrojstvu EU do 2025.

Premijeri i predsednici zemalja članica EU sastaju se popodne, a razgovori >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u okviru Evropskog saveta treblo bi da počnu redovnim izborom novog predsednika Saveta koji će tu funkciju obavljati od 1. juna do 30. novembra 2019.

I pored oštrog neslaganja Poljske, očekuje se da će dosadašnji predsednik Evropskog Saveta i nekadašnji poljski premijer Donald Tusk i u naredne dve i po godine ostati na toj funkciji.

U nastavku popodnevnih razgovora predviđeno je da evropski lideri razmotre situaciju u oblasti migracija i evropske migracione politike.

Jedinstveno evropsko tržište, privredni rast, nova radna mesta biće druga tema o kojoj će evropska 28-ca razgovarati danas u novoj zgradi Evropskog saveta u Briselu nazvanoj "Evropa".

Tokom radne večere predviđeno je da lideri zemalja članica EU razmotre jačanje zajedničke spoljne i odbrambene politike čije je osnove krajem prošle godine prestavila šefica EU diplomatije Federika Mogerini u okviru nove globalne strategije EU o oblsati spolje politike i bezbednosti.

Na kraju večere i na kraju prvog radnog dana evropski lideri razgovaraće o situaciji na Zapadnom Balkanu.

"Tokom večere razmotrićemo situaciju na Zapadnom Balkanu, koja je krhka. Vas nekoliko je inistiralo na ovoj temi tokom našeg prehodnog sastanka usled rasta zabrinutosti zbog poslednjih dešavanja.

EU će zadržati svoj angažama na Zapadnom Balkanu i ispunjavati svoje obaveze", poručio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk u pismu koje je pred samit u Briselu poslao na adrese lidera EU.

Pred sastanak EU na najvišem nivou, Savet ministara spoljnih poslova na čelu sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini razmatrao je situaciju na Zapadnom Balkanu.

Jednoglasan zaključak je da se EU mora više anagažovati u regionu.

Evropski ministri su ocenili da se napuštanje fokusa EU sa regiona odrazilo na pogoršanje stabilnosti kako u samim državama Zapdanog Balkana tako i u njihovim međusobinim odnosima.

Šidlo potvrdila:Poljska će blokirati zajedničko saopštenje

Premijerka Poljske Beata Šidlo potvrdila je večeras da će zvanično blokirati završno saopštenje EU na kraju samita u Briselu, pošto je Donald Tusk ponovo izabran za predsednika Evropskog saveta uprkos protivljenju Varšave.

"Potvrđujem da neću prihvatiti zaključke samita EU", izjavila je Šidlo novinarima.

Šidlo je istakla da je "njena pozicija veoma jasna".

"Neću prihvatiti zaključke samita, tako da samit neće biti validan", kazala je ona.

Reizbor Tuska, prema rečima Šidlo, predstavlja "veoma opasan precedent".

Nešto ranije, neimenovani diplomatski izvori su za AFP nagovestili da bi ovako nešto moglo da se dogodi.

Francuska agencija ocenjuje da bi takav potez Poljske mogao da zada udarac naporima EU da unapredi jedinstvo Unije nakon izlaska Britanije iz njenog sastava.

"Poljska se sada protivi zaključcima" koje lideri 28 država članica EU nameravaju da objave po završetku sastanka u Briselu, mada to neće ugroziti odluku o poveravanju i drugog mandata Donaldu Tusku, rekao je neimenovani izvor za francusku agenciju.

Desničarska vlada Poljske optužila je svoje kolege u EU da su ignorisali njeno protivljenje obnovi Tuskovog mandata.

Saopštenje na kraju samita koji se danas i sutra održava u Briselu, a koje mora da bude jednoglasno usvojeno da bi stupilo na snagu, trebalo bi, kako je planirano, da sadrži zaključke pregovora EU o ekonomiji, migracijama i nestabilnosti na Balkanu, kao i o Tuskovom reizboru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tusk ponovo izabran za predsednika Evropskog saveta UPRKOS PRETNJMA POLJSKE

Izvor: Blic, 09.Mar.2017

Uprkos oštrom protivljenju, pa i pretnjama poljske vlade, na mesto predsednika Evropskog saveta je danas na početku Samita EU ponovo izabran Donald Tusk...Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski izjavio je ranije danas da je Poljska spremna da minira ceo današnji i sutrašnji samit Evropske...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.