Tribunal za zločine OVK van Kosova?

Izvor: B92, 08.Feb.2014, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribunal za zločine OVK van Kosova?

Priština -- Evropska unija je pripremila nacrt statuta novog tribunala koji će biti lociran van Kosova, a sudiće po optužbama za zločine od 1998-2000, piše Tribuna.

Prema tom listu, koji navodi da je imao uvid u nacrt statuta tribunala, sedište suda, za koji se predviđa da nastavi rad Istražnih specijalnih snaga Euleksa, biće van Kosova i kosovskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sudskog sistema da bi se obezbedila nezavisnost sudstva, brzo i pravedno procesuiranje, ali i zbog bezbedonosnih rizika.

U kopiji nacrta statuta, objašnjava se da će novi tribunal biti formiran po zahtevu same vlade, ali da bi postao funkcionalan potrebno je da dobije saglasnost dve trećine poslanika skupštine Kosova.

Tribunal će biti nadležan za slučajeve kao što su genocid, zločini protiv čovečnosti, ratni zločini i ostali zločini protiv pravde.

Tribunal će se baviti mogućim slučajevima zločina u periodu 1998 - 2000 godine, a na osnovu izveštaja specijalnog izvestioca Parlamentarne skupštine SE Dika Martija.

Dik Marti je u svom izveštaju izneo optužbe protiv bivših glavnih rukovodilaca OVK, uključujući i aktuelnog kosovskog premijera Hašima Tačija, zbog trgovine organima na KiM, a pominju se i trgovina drogom, oružjem, cigaretama kao i kidnapovanja i ubistva.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.