Trećina žena u EU trpi nasilje

Izvor: Prva.rs, 09.Apr.2014, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trećina žena u EU trpi nasilje

To obuhvata oko 62 miliona žena, pokazuje istraživanje koje ukazuje da se radi o najvećem istraživanju sprovedenom na tu temu, a zaniva se na razgovorima sa 42.000 žena, piše portal Pliva.
Izveštaj poziva zemlje EU da tretiraju nasilje u porodici kao javnu, a ne privatnu stvar i da revidiraju zakone i politike koje se tiču seksualnog nasilja.
Žene su odgovarale na pitanje vezano za iskustva s telesnim, seksualnim ili psihičkim nasiljem, u kući ili na radnom mestu, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << i o eventualnom praćenju, seksualnom uznemiravanju i nasilju u detinjstvu.
Jedna od 10 žena doživela je neki oblik seksualnog nasilja posle svoje 15. godine, a jedna od njih 20 bila je silovana, navodi se u izveštaju, koji ukazuje da postoji jasna veza izmedu alkoholizma i nasilja u porodici.
Oko 18 odsto žena kaže da su bile žrtve praćenja, a 55 odsto da su bile seksualno uznemiravane, često i na radnom mestu.
Zemlje u kojima je izveštaj zabeležio najviši postotak telesnog i seksualnog nasilja su Danska (52 odsto žena), Finska (47 odsto) i Švedska (46 odsto), a slede Velika Britanija i Francuska sa po 44 odsto, dok je najniži postotak zabeležen je u Poljskoj (19 odsto).
Međutim, anketa dodaje da su rezultati verovatno posledica i činjenice da je u nekim zemljama prihvatljivije nego u drugima prijavljivanje takvih vrsta nasilja.
"Ono što zaključujemo je slika raširenog nasilja koje pogadja mnoge žene, ali se premalo prijavljuje vlastima", rekao je Morten Kjaerum, direktor FRA-e.
On je dodao da istraživanje pokazuje da je nasilje prema ženama vrlo rašireni oblik kršenja ljudskih prava u EU.
Zbog toga je Kjaerum zatražio od zemalja da se bore protiv tog problema koji, kako kaže, svakodnevno utiče na društvo, kao i da se u kampanje uključe i muškarci i žene.
Izvor: Tanjug
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.