„Treći sektor” u medijima – budućnost informisanja?

Izvor: Megafon.co, 01.Okt.2018, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Treći sektor” u medijima – budućnost informisanja?

Skoro 370 priloga organizacija iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, rezultat su upravo završenog projekta Formiranje lokalnih televizija na prostoru Zapadnog Balkana. Ideja je bila da se ožive teme koje nisu bile dovoljno zastupljene na  javnom servisu ili drugim televizijama, a tiču se građana, kaže Slobodan Jovanović, glavni urednik Medijskog istraživačkog centra iz Niša, jednog od učesnika projekta koji je trajao godinu dana, a koji je finansirala EU. >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co <<
„Ideja je da se afirmiše rad nevladinih organizacija, da se obrati pažnja na građane. Prilozi koje smo emitovali na našem portalu u okviru segmenta Otvorena televizija postali su gledani. Predstoji nešto što bi mogla da bude budućnost medija, nešto što postoji već u svetu, tzv. treći sektor u medijima. Takozvano građansko novinarstvo, ali ne u smislu da će građani da se bave novinarstvom, već profesionalci pričama koje interesuju građane”, objašnjava Jovanović.
Jedan od urednika Saša Đorđević kaže da su rezultati brojni.
„Šta smo dobili? Povezali smo se sa ljudima, videli kako se radi. Bilo nam je važno i da se edukuju ljudi iz oblasti građanskog novinarstva i medijske pismenosti. Partneri iz Prilepa, Berana i Prijedora su pomogli u tome”, dodaje Saša.
U Medijskom istraživačkom centru kažu da se posao koji su počeli nastavlja i da je odličan primer za to organizacija iz Prilepa koja je iz drugih fondova uspela da obezbedi neophodna sredstva za pokretanje Otvorene televizije kod njih. Ideja je da ona bude otvorena i u Nišu i da nadomesti sve što trenutno nedostaje u medijima. Kao dobar primer navode priču o zaštiti reka na Staroj planini koju je radio Medijski istraživački centar, a koju je samo putem interneta videlo više od 20.000 ljudi.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.