Traže izmene plana za smeštaj imigranata

Izvor: Akter, 01.Jun.2015, 13:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže izmene plana za smeštaj imigranata

Francuska i Nemačka izrazile su danas protivljenje predlogu Evropske unije za pomoć Italiji i Grčkoj u rešavanju problema masivnog priliva imigranata preko Sredozemnog mora

Evropska komisija predložila je plan za smeštanje 40.000 sirijskih i eritrejskih izbeglica u naredne dve godine, prema kojem bi Francuska i Nemačka primile mnoge od njih.

Francuski i nemački ministri spoljnih poslova, Loran >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Fabijus i Frank-Valter Štajnmajer, naveli su u  saopštenju da formula za preuzimanje migranata "treba prikladnije da uzme u obzir napore koje su već preduzele države članice u pogledu međunarodne zaštite i drugih oblika pomoći".

Evropska komisija namerava da predloži trajan sistem do kraja godine, ali Fabijus i Štajnmajer navode da bi to trebalo da bude "privremeno i u izuzetnim slučajevima".

Oni su naveli da zemlje koje su prve na udaru u problemu s migrantima poput Italije i Grčke mogu očekivati solidarnost evropskih partnera samo ako "preduzmu sve legalne i finansijske mere" da ojačaju granice EU.

Italiju i Grčku su neke članice EU optužile da ne rade valjano s novopridošlim migrantima i da im dopuštaju da odu dalje na sever.

Evropska agencija Fronteks saopštila je juče da je u prethodna tri dana u Sredozemnom moru spaseno više od 5.000 migranata koji su u 25 brodova pristizali iz Libije.

U Italiju je od početka godine stiglo 36.000 migranata, a, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije, 1.820 ljudi je umrlo ili nestalo prilikom prelaska Mediterana ove godine.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.