Tolerancijom ka ravnopravnosti

Izvor: RTS, 16.Nov.2012, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tolerancijom ka ravnopravnosti

Povodom Međunarodnog dana tolerancije predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović istakao da današnji dan treba da podstakne na razmišljanje o toleranciji, kao i to da građani Srbije moraju svakodnevno da budu posvećeni poštovanju manjinskih prava kako bi u ovoj oblasti jednog dana bili istinski ravnopravan član Evropske unije.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da građani Srbije moraju svakodnevno da budu posvećeni poštovanju manjinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prava, kako bi u ovoj oblasti jednog dana bili istinski ravnopravan član Evropske unije.

"Posmatrajući Srbiju, pa i Vojvodinu u prethodnom periodu, ne možemo da kažemo da nije bilo dosta napretka i da smo nezadovoljni statusom koji smo postigli za prava manjina", rekao je Stefanović na skupu o manjinskim pravima u Skupštini Vojvodine.

Prema njegovim rečima, iako Srbija ima pravne i institucionalne okvire protiv diskriminacije, mora stalno da unapređuje tolerantnost društva u kome se poštuju različitosti, a svi građani imaju pravo da neometano ostvaruju svoja prava.

"Naše opredeljenje je suočavanje sa svim negativnim pojavama koja imaju za cilj širenje mržnje i netrpeljivosti, ali nasilje ne jenjava i ponekad imamo kršenje ljudskih prava. Zato ovaj dan treba da nas podstakne na razmišljanje o toleranciji", rekao je Stefanović.

On je ocenio da je Srbija postala mnogo tolerantnije društvo nego što je bilo ranije i ima potrebnu zakonsku regulativu, ali da ne čine samo zakoni naš odnos prema tolerantnosti, već tome svakodnevno moraju biti posvećeni oni koji sprovode zakone.

Stefanović je još rekao da je ponosan što u Skupštini Srbije od uspostavljanja parlamentarizma po prvi put sedi 33 odsto žena i što veliki broj nacionalnih manjina imaju svoje predstavnike u skoro svim parlamentarnim strankama.

Pastor: Tolerancija, vrednost koja se neguje

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da tolerancija podrazumeva dobro vaspitanje koje ne sme biti jedan dan u godini, nego mora da predstavlja permanentnu vrednost koja se neguje u porodici i u društvu.

"Tolerancija je prihvatanje činjenice da nismo svi isti i da to ne sme da bude prepreka za izgradnju normalnih odnosa i za međusobno prihvatanje nego okolnost koja je deo realnosti i koja nikoga ne odvaja niti razdvaja", rekao je Pastor.

On je ocenio da je Evropa prostor manjina, jer je kroz istoriju došlo do velikih pomeranja nacionalnih zajednica sa teritorije na teritoriju, tako da je danas isti narod negde većina, a negde manjina.

Konferencija "Evropa manjina: manjinska prava kao ljudska prava" održana je povodom 16. novembra koji se u svetu obeležava kao Međunarodni dan tolerancije.

Na skupu su govorili i zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Adriano Martins, šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS u Srbiji Jan Lineburg, kao i poslanici u Evropskom parlamentu Čaba Tabajdi i Kinga Gal.

Petrušić: Tolerancija je uslov mira i napretka 

Poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić čestitala je građanima Srbije Međunarodni dan tolerancije poručivši da je poštovanje razlika među ljudima i prava na život svakog čoveka najbolji način za očuvanje mira i bolji život svih ljudi.

"Čestitam Međunarodni dan tolerancije svim građanima i građankama Srbije. To je dan koji ljude širom sveta podseća da je tolerancija uslov mira i napretka svih država i naroda", rekla je Petrušićeva.

Ona je podsetila da u Srbiji živi 29 etničkih zajednica i ukazala da Srbija ne spada u red država sa visokim nivoom tolerancije te da je potrebno da se mladi ljudi i deca kroz obrazovni sistem uče poštovanju razlika.

Poverenica je ukazala da su mnoge društvene grupe u Srbiji na udaru diskriminacije, a kao primer je navela Rome i pripadnike seksualnih manjina.

Dodala je i to da je njena služba građanima Srbije kroz strip Marka Somborca u dnevnom listu Blic ukazala na to gde je Srbija kao društvo najnetolerantnija i poručila da je tolerancija uslov za život u miru.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.