Tesla otvorio prvu fabriku u Evropu

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Sep.2015, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tesla otvorio prvu fabriku u Evropu

TILGURG - Izvršni direktor Tesle, Elon Mask, otvorio je vrata prve evropske tvornice u Tilburgu, Holandija. Nova fabrika veličine 77,648 četvornih metara smještena je na jugu zemlje u blizini granice s Belgijom, a služiće za dovršetak Modela S namijenjenog tržištima u Ujedinjenom Kraljevstvu i ostatku EU.

Tvornica je prva u Evropi koja uključuje zatvorenu stazu za ispitivanja dugačku 750 metara. Na njoj će se simulirati različiti uslovi na cesti i provjeravati >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sistem autonomne vožnje prije nego se automobili isporuče vlasnicima.

U Tilburgu se neće obavljati čitav proizvodni proces, ali će radnici instalirati baterije, dijelove pogona i zadnju osovinu koje će se dopremati iz centrale Tesle u Fremontu, Kalifornija. Na lokaciji će se instalirati i prva verzija firmwarea, osnovnog softvera za kontrolu hardvera i provoditi rigorozni testovi kvalitete, piše Autoexpress. Očekuje se da će nova tvornica značajno smanjiti liste čekanja za isporuku automobila i da sedmično sklopiti do 450 vozila.

Početna cijena za sve verzije Modela S na evropskom tržištu je oko 67 hiljada evra, a nadogradnje koje omogućuju postizanje brzine od 100 km/h za 2.8 sekundi ili proširuju doseg po punjenju mogu konačni iznos naduvati do 152 hiljade evra. U tvornice će se sklapati i dolazeći Model X SUV, a prve pošiljke dijelova već pristižu u Tilburg.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.