Tekeš podržao proces evropskih integracija Srbije

Izvor: S media, 05.Okt.2010, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tekeš podržao proces evropskih integracija Srbije

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši i potpredsednik Evropskog parlamenta (EP) Laslo Tekeš ocenili su danas u Briselu da je poštovanje ljudskih, manjinskih i verskih prava i sloboda suštinski važno na putu Srbije ka EU.

Tekeš, kao potpredsednik EP zadužen za tu oblast, izrazio je podršku evropskim integracijama naše zemlje i naglasio da je, u sklopu poštovanja ljudskih prava, posebno važan korpus poštovanja prava svih nacionalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zajednica.

Egereši je istakao da Vojvodina aktivno radi na programima tolerancije, promovisanju skladnog suživota i stvaranju uslova za očuvanje identiteta svih nacionalnih zajednica koje žive u pokrajini, saopštio je Egerešijev kabinet.

Ističući kao veoma pozitivan primer donošenje i sprovodjenje u delo Zakona o nacionalnim savetima, kao jednog od najevropskijih zakona Srbije, Egereši je obavestio Tekeša funkcionisanju formiranih nacionalnih saveta i predočio njihov značaj.

„Ovaj zakon pružio je jasan i kvalitetan okvir svim nacionalnim zajednicama da preuzmu odgovornost za svoju budućnost, u oblastima obrazovanja, informisanja, kulture, kao i službene upotrebe jezika i pisma", rekao je predsednik pokrajinske skupštine.

Posle sastanka sa Tekešom, Egereši je razgovarao i sa poslanicom Evropskog parlamenta Kingom Gal, koja se posebno interesovala za funkcionisanje i aktivnosti formiranih nacionalnih saveta.

Ona je posebno istakla da je za evropske integracije Srbije od ključne važnosti dobra i stalna komunikacija Republike Srbije i AP Vojvodine sa evropskim institucijama.

Egereši se u EP obratio i poslanicima Evropske narodne stranke iz Madarske i uz ostalo rekao da će Vojvodina, koja je i do sada bila promoter evropske politike Srbije, i u budućnosti nastaviti da daje svoj doprinos evropskim integracijama zemlje.

Delegacija Skupštine Vojvodine prisustvovaće svečanom otvaranju treće Dunavske konferencije, koju u Briselu organizuje nemačka pokrajina Baden-Virtemberg.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.