Tadić danas završava posetu Estoniji

Izvor: Blic, 14.Sep.2010, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić danas završava posetu Estoniji

Predsednik Srbije završava danas dvodnevnu zvaničnu posetu Estoniji susretom sa premijerom Andrusom Ansipom i predsednicom Parlamenta Ene Ergmom.

Tadić je na početku svoje prve zvanične posete toj baltičkoj državi od predsednika Tomasa Hendrika Ilvesa dobio podršku za nastavak evrointegracija Srbije.

Na svečanoj večeri koju su u Tadićevu čast priredili predsednik Ilves i njegova supruga, istaknuto je da će, kada Srbija uđe u fazu pregovora o članstvu sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU, Estonija rado podeliti sa Beogradom svoja dobra i loša iskustva u tom procesu.

"Aktivni smo na svim frontovima gde je to moguće kako bi uveli Srbiju u EU. Iz našeg iskustva sa EU znamo da nema bolje garancije vladavine zakona, ljudskih prava, mira i demokratije.

Zato smo tako snažno posvećeni EU i članstvu Srbije u njoj", rekao je Ilves u zdravici.

Ponekad je, prema njegovim rečima, put ka EU trnovit, i Estonija je na njemu često morala da savladava predrasude Brisela, sa čime se katkad suočava i Srbija.

Tadić je, zahvaljujući na dobrodošlici, rekao da će Srbija nastaviti da na putu ka EU odlučno sprovodi reforme i stvara stabilno okruženje u regionu a tako i u čitavoj Evropi.

"Danas Srbija gradi infrastrukturu, smanjuje troškove administracije, stvara disciplinovaniju državnu upravu i čvrst bankarski sektor, naša makroekonomska politika je veoma čvrsta i želimo da budemo na tom polju najpozitivniji primer u

jugoistočnoj Evropi", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je, međutim, naglasio da je njegov apsolutni politički prioritet nastavak modernizacije infrastrukture, stvaranje radnih mesta i zatvaranje istorijskih konflikata u regionu.

"Kao posledica svega toga doći će i naše članstvo u EU, ali pre toga moramo da okončamo te poslove, i budite sigurni da ćemo nastaviti", kazao je Tadić.

Dvojica predsednika su juče, osim o evrointegracijama, razgovarala o Kosovu i jačanju bilateralnih, pre svega ekonomskih odnosa.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.