Tači pozvao Beograd na pregovore

Izvor: B92, 03.Sep.2010, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači pozvao Beograd na pregovore

London, Tirana -- Kosovski premijer Hašim Tači pozvao je Srbiju da sednu za isti sto da bi prevazišli međusobne razlike i duboko neprijateljstvo.

On je za londonski "Gardijan" rekao da su razgovori potrebni kako bi se Beograd i Priština okrenuli budućnosti integrisani u EU.

Tači kaže da se Kosovo raduje saradnji sa Srbijom i razmatranju konkretnih pitanja, čime bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se poboljšao život svih građana.

"Gardijan" navodi da je Tači dao kompliment Tadiću, rekavši da je današnja vlada Srbije "potpuno drugačija od one koja je pre 11 godina terorisala njegov narod".

Tači u tom kontekstu pominje saradnju srpske i kosovske policije u borbi protiv organizovanog kriminala, u energetici, telekomunikacijama, obrazovanju i pronalaženju nestalih lica, i Albanaca i Srba.

Londonski list navodi da je kosovski premijer Hašim Tači, dve godine posle secesije od Srbije i proglašenja nezavisnosti, ponudio novi početak u odnosima sa Beogradom koji je "pod sve većim evropskim pritiskom da uzvrati na sličan način".

"Gardijan" primećuje da je poziv za nove pregovore usledio posle otvorenog upozorenja koje je srpskoj vladi uputio šef britanske diplomatije Vilijem Hejg, rekavši da Srbi ugrožavaju izglede da se nađu u EU time što odbijaju odnose sa nezavisnim Kosovom.

"Gardijan" primećuje da je ponuda Tačija, po svemu sudeći, odgovor na sve glasnije pozive iz Brisela i zapadnoevropskih prestonica da se počnu novi razgovori.

Tirana: Sastanak Beriša-Tači

Kosovski premijer Hašim Tači i predsednik Vlade Albanije Salji Beriša sastali su se danas u Tirani da bi dogovorili koordinaciju aktivnosti uoči zasedanja Generalne skupštine UN, koja će sledeće nedelje raspravljati o predlogu rezolucije Srbije o Kosovu.

Salji Beriša je rekao da je uveren "u pobedu", navodeći da će osnova za to biti mišljenje Međunarodnog suda pravde, preneli su prištinski mediji.

On je naveo da će Albanija pružiti pomoć Kosovu na međunarodnoj sceni i da će albansko vođstvo raditi svim naporima da Beograd prizna novu realnost na Kosovu.

Kosovski premijer Hašim Tači je kazao da očekuje da uslede nova priznavanja nezavisnosti Kosova, navodeći da je ono spremno da brani svoje pravo.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.