Švendiman na čelu Specijalnog tima

Izvor: B92, 11.Dec.2014, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švendiman na čelu Specijalnog tima

Amerikanac Dejvid Švendiman imenovan je za novog glavnog tužioca Specijalnog istražnog tima za zločine koji su se dogodili na Kosovu, saopšteno je iz EU.

Ovaj tim ispituje navodima iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta evrope Dika Martija. Taj tim osnovala je EU 2011. godine, a na njegovom čelu do sada je bio američki tužilac Klint Vilijamson kojem je mandat istekao 23. avgusta.

Dik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Marti je svoj izveštaj predstavio u januaru 2011. godine pod nazivom "Nečovečno postupanje sa ljudima i nezakonita trgovina ljudskim organima na Kosovu".

U saopštenju se navodi da Švendiman ima veliko iskustvo u domaćim i medjunarodnim slučajevima krivičnih istraga, kao i da je njegov izbor signal "snažne posvećenosti" da se dovedu do kraja slučajevi koje je započeo Vilijamson, ali i istraži sve što može da proistekne iz započetih predmeta.

EU će nastaviti da blisko saradjuje sa novom kosovskom vladom na njenom napretku ka EU, kao i u rešavanju otvorenih pitanja i u "tom smislu važno je da nova vlada nastavi saradnju sa Euleksom na sprovodjenju njenog mandata", navodi se.

Vilijamsov izveštaj predstavljen je 29. jula, a u njemu je taj tužilac naveo da veruje da ima potvrde za "desetak" slučajeva trgovine organima od strane pripadnika Oslobodilačke vojske Kosove.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Švendiman novi tužilac za zločine na Kosovu

Izvor: Mondo, 11.Dec.2014

Amerikanac Dejvid Švendiman imenovan je za novog glavnog tužioca Specijalnog istražnog tima za zločine koji su se dogodili na Kosovu prema navodima iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta evrope Dika Martija...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..Taj tim osnovala je EU 2011. godine, a na njegovom...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.