Sve veći pritisak da se prizna KiM

Izvor: Vesti-online.com, 09.Jul.2010, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve veći pritisak da se prizna KiM

Politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Borko Stefanović ocenio je da rezolucija Evropskog parlamenta (EP), kojom se pozivaju sve članice Evropske unije da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, ima deklarativan i politički, a ne obavezujući karakter.

Stefanović je sinoć za televiziju B92, ocenio da zagovornici nezavisnosti Kosmeta rezolucijom pojačavaju pritisak na Srbiju, u važnom momentu nastavka diplomatske borbe zvaničnog Beograda >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za očuvanja ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta zemlje.

EP usvojio je većinom glasova rezoluciju o Kosmetu kojom se preostale članice Unije, koje nisu priznale jednostranu proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine, pozivaju da to učine.

Rezoluciju, u kojoj se navodi da bi EP pozdravio kada bi sve države članice EU priznale nezavisnost Kosova, podržalo je 455 poslanika dok je nešto više od 150 bilo protiv.

Stefanović je primetio i da dokument "sadrži niz kondicionala", a jedan od ključnih je da bi EP podržao eventualno priznanje Kosmeta od strane država EU koje to nisu učinile.

Upitan šta će biti ukoliko bi, hipotetički, neko zatražio od srpskih vlasti da odustane od zahteva za statusnim dijalogom sa Prištinom i to bude uslovljeno dobijanjm kandidature za EU, Stefanović je odgovorio da će se Srbija "držati našeg Ustava, nacionalnih interesa i programa Vlade".

Stefanović je rekao i da se može očekivati da "u najskorijem roku počnu pregovori između Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova i Metohije".

On je podsetio da su to Španija, Kipar, Grčka, Rumunija i Slovačka, zemlje koje "na neki načine svojim stavom obezbeđuju da EU ima statusno neutralan pristup prema pitanju Kosova i Metohije".

Politički direktor je naveo i da Srbija u ovom slučaju, "ne treba mnogo da se brine, ali u svakom slučaju treba da to notifikuje na odgovarajući na čin i uzme u obzir". Stefanović je ocenio da je "uspeh to što se postiglo kroz angažovanje dplomatije Srbije i da 152 poslanika Evropskog parlamenta budu protiv".

To predstavlja još jednu potvrda da evropske institucije i EU ne mogu biti jedinstveni po pitanju statusa Kosmeta. Stefanović je ovom prilikom negirao navode pojedinih medija da je Srbija dobila naznake iz Sjedinjenih Američkih Država i zapadnih partnera da "smiri strasti" oko Kosova i Metohije.

"Nikakvih naznake, ni žvanične ni poluzvanične informacije u pravcu Srbije nije bilo da "smirimo strasti"... naši evropski partneri i partneri u Vašingtonu znaju da je ovo ključno pitanje od nacionalnog interesa za Srbiju", rekao je Stefanović.

Stefanović je izneo i da zapadni partneri i Vašington znaju da Srbija ima jasnu poltiku koju je ova vlada usvojila i koju sprovodi predsednik Srbije Boris Tadić".

On je naveo da zvaničnici Srbije imaju stalnu komunikaciju sa evropskim partnerima "pri čemu se trudimo da rešavanje ovog jako teškog nacionalnog pitanja što manje utiče na proces evropskih integracija".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.