Sturdžeon: Bregzit je ozbiljan problem, rešenje nezavisnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2018, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sturdžeon: Bregzit je ozbiljan problem, rešenje nezavisnost

Izlazak Britanije iz Evropske unije je ozbiljan problem za Škotsku, za koju je jedino rešenje njena nezavisnost u odnosu na Ujedinjeno kraljevstvo, izjavila je danas Škotska premijerka Nikola Sturdžeon.

"Bregzit je ozbiljan problem za Škotsku. Jedino rešenje za to je da postanemo nezavisna država", rekla je Sturdžeon na konferenciji njene Škotske nacionalne partije (SNP), prenosi Rojters.

Kako je preneo Bi-Bi-Si, Sturdžeon je izjavila da ne može da očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da poslanici njene Škotske nacionalne partije podrže bilo kakav aktuelni oblik dogovora o Bregzitu kada bude iznet u parlamentu.

Ona je za BBC rekla da očekuje da će britanska premijerka Tereza Mej postići "sklepani" dogovor o izlasku iz Evropske unije.

Takav ishod bi bio neprihvatljiv, naglasila je ona, preneo je Rojters.

U Edinburgu je održana protestna šetnja za nezavisnost Škotske od Velike Britanije, a prema procenama na skupu je učestvovalo oko 20.000 građana.

Učesnici šetnje okupili su se u parku u blizini škotskog parlamenta, a nosili su plave zastave Škotske i kiltove.

Škotska nacionalna partija (SNP) podržava otcepljenje od Britanije i ima skoro polovinu mesta u parlamentu.

Škoti su na referendumu održanom u Velikoj Britaniji 2016. godine glasali za ostanak u Evropskoj Uniji, međutim Britanija je izglasala izlazak.

Prema istraživanjima, oko 45 odsto Škota želi nezavisnost od Velike Britanije, a premijerka Sturdžeon koja vodi Škotsku nacionalnu partiju (SNP) najavila je da će svoj predlog o novom referendumu o nezavisnosti objaviti "kada budu jasni uslovi Bregzita.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Jedino rešenje je nezavisna Škotska"

Izvor: Vesti-online.com, 09.Okt.2018

"Izlazak Britanije iz Evropske unije je ozbiljan problem za Škotsku, za koju je jedino rešenje njena nezavisnost u odnosu na Ujedinjeno Kraljevstvo", izjavila je danas škotska premijerka Nikola Sturdžen...- "Bregzit" je ozbiljan problem za Škotsku. Jedino rešenje za to je da postanemo nezavisna...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.