Stupar o Samitu: Zamajavanje lidera Zapadnog Balkana

Izvor: N1 televizija, 10.Jul.2018, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stupar o Samitu: Zamajavanje lidera Zapadnog Balkana

Novinar i dugogodišnji dopisnik BBC-a Slobodan Stupar podsetio je u Novom danu da je serija samita Zapadnog Balkana zamišljena kao "fingiranje" procesa pridruživanja Evropskoj uniji i ocenio da je to "vrsta zamajavanja lidera Zapadnog Balkana da će nešto biti od evropskih integracija".

"Pre toga je jasno rečeno da se Evropa neće širiti do daljeg. Da ne bi došlo do velikog nezadovoljstva na prostoru Zapadnog >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Balkana, oni su izmislili tj. Angela Merkel da se iz godinu u godinu sastajemo i pokušamo da damo labavu nadu", smatra Stupar.

On očekuje da će dijalog Beograda i Prištine biti u fokusu Samita, ali ocenjuje da dijalog "u šaci imaju Amerikanci.

"Kad oni budu tražili da se dijalog okonča, onda će se to i desiti. Amerikanci su jasno stavili do znanja, u više navrata, da su momci koji su na vlasti u Prištini, Tirani i Beogradu njihovi momci, oni su tu zbog njih", smatra on.

Amerikanci su, dodaje Stupar, na Dejtonskom sporazumu potvrdili da oni odlučuju.

"Nisam daleko od pomisli da smo blizu novog Dejtona, Dejtona 2, gde bi se svi problemi stavili na sto - Bosna, Kosovo, odnosi Srba i Albanaca, Makedonija, ukupno Zapadni Balkan", smatra Stupar.

On smatra da je Srbija kao država, kad je reč o evrointegracijama, "gora nego pre šest godina".

"Mi imamo sistem ovde, u Albaniji i na Kosovu, samo obrise demokratske države, u stvari autoritarnih režima - imate veliki pad u smislu pravne države, ekonomije, ljudskih prava, slobode medija, dok se približavamo Evropskoj uniji imamo retrogradan proces u svakom smislu", rekao je Stupar.

Stupar smatra da je evroskepticizam u Srbiji jači nego što je bio.

"Od svih benefita o kojima smo razmišljali oslobođeni smo samo viza. I dalje nas smatraju poludivljim plemenima na Balkanu. Mislim da Evropa nije sposobna da bilo šta ozbiljno rešava i da će se dogoditi da Amerikanci rešavaju čak i evrointegracije Srbije", ocenio je Stupar.

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović izjavio je da je bitno što je nastavljen Berlinski proces iako je, kako kaže, od 2014. godine kad je počeo Samit Zapadnog Balkana, svaki naredni bio manje uspešan od prethodnog.

"Čim je Nemačka ispustila potpunu kontrolu nad procesom. Mislim da je ovo možda, u nizu proteklih samita, najeneuspešniji format Berlinskog procesa i očigledno je da je nužno njegovo prilagođavanje okolnostima jer, ovakav kakav jeste, u perspektivi neće suštinski doprineti ubrzanju evrointegracija zemalja Zapadnog Balkana", smatra on.

Prema rečima Đukanovića, na delu je "održavanje vatre procesa kako se ne bi ugasio".

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Đukanović očekuje da će SAD imaju neformalni uticaj, ali da se neće zvanično uključivati i menjati trenutni format.

Đukanović smatra da 2025, kao godina mogućeg pristupanja EU, postaje sve manje realna kako joj se približavamo.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.