Što pre ratifikovati S S P sa Srbijom

Izvor: S media, 01.Dec.2010, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Što pre ratifikovati S S P sa Srbijom

Evropski parlament smatra "važnim doprinosom stabilnosti na Zapadnom Balkanu" odluku Saveta ministara Evropske unije da se učini novi korak ka članstvu Srbije u EU i poziva sve članice EU da što pre ratifikuju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

To se navodi u predlogu rezolucije koju je danas praktično bez rasprave prihvatio Spoljnopolitički odbor EP.

Izvestilac za Srbiju u EP Jelko Kacin je, obrazažući predlog rezolucije, naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da je to najpovoljniji dokument za napredak Srbije ka EU i izrazio nadu da će to "pokrenuti ubrzane reforme u Srbiji koje će se okončati članstvom u Evropskoj uniji".

U tom dokumentu se ističe da su nastavak dosad uglavnom dobro sprovodjenih reformi, ali i poglavito puna saradnja s Haškim sudom, reforma pravosudja i bitka protiv korupcije glavni dalji nužni pravci delovanja srpske vlade na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

U dokumentu "Proces evropske integracije Srbije", kako se navodi, "stavlja se do znanja da su moćni i nezavisni mediji od najveće važnosti za demokratiju" i traže "mere da se zajamči nezavisnost medija od političkih pritisaka ili drugih upliva".

Evropski parlamentarci podvlače da zahtev Saveta ministara EU Evropskoj komisiji da sačini "Mišljenje" o spremnosti Srbije za kandidaturu za članstvo u EU "predstavlja povoljan znak Srbiji da pospeši reforme".

U tekstu koji će potom biti usvojen na plenarnom zasedanju parlamenta EU, ukazuje se na to da je "puna saradnja s Haškim sudom ključni uslov za napredak Srbije ka članstvu u EU".

Takodje se naglašava da "Srbija i dalje primereno odgovara na zahteve Haškog suda" i "podvlači da jedino hapšenje i izručenja dvojice preostalih optuženika Hagu može biti smatrano uverljivijim dokazom o punoj saradnji".

Evropski parlamentarci takodje "pozivaju da se ulože predaniji napori da se oni uhapse kako bi mandat Suda mogao biti ispunjen", a posebno traže da se "preispita tekući postupak (traganja za optuženicima), u skladu s preporukama Haškog suda".

U nacrtu rezolucije, koju je sačinio izveštač EP za Srbiju Jelko Kacin, pozdravlja se i spremnost Beograda da pokrene dijalog s Prištinom "u EU okviru".

Takodje se naglašava važnost regionalne saradnje za "pomirenje i dobre susedske odnose" i poziva Beograd da "tome pristupi predusretljivo", uz omogućavanje da se nadju "praktična i održiva rešenja za zastupljenost Kosova u regionalnim forumima".

Pozdravlja se, isto tako, rezolucija srpskog parlamenta o Srebrenici i poseta srpskog predsednika Borisa Tadića Vukovaru i odavanje pošte žrtvama u Ovčari "kao novi podstrek dobrim susedskim odnosima Srbije i Hrvatske".

Parlamentarci EU ukazuju na važnost ukidanja evropskih viza za srpske državljane i "pozivaju srpske vlasti da primene odgovarajuće mere i sve napore da se ograniče mogućnosti zloupotreba tog režima oslobodjenog viza".

"Evropski parlament prima na znanje reformu pravosudja, traži nove odlučne mere kako bi se zajamčila nezavisnost i nepristrasnost sudija, a rad sudova bio delotvorniji", dodaje se u dokumentu.

Predočava se takodje da neizabrane sudije imaju pravo da se žale "i stavlja do znanja da je protiv politizacije tog postupka".

S tim u vezi se "podseća da napori za delovanje pravne države moraju biti prioritet za vlasti, pozdravlja napredak u suzbijanju korupcije", ali upozorava da je "korupcija još uvek raširena" u Srbiji.

Od vlasti u Beogradu se zato traži i da pruže "svu političku i administrativnu podršku Agenciji za borbu protiv korupcije", da unesu dopune u zakon o finansiranju političkih stranaka i podvlači da je restitucija - povraćaj nacionalizovane imovine, važna etapa u primeni pravde.

Evropski poslanici "pozdravljaju napore da se ukloni nasledje delovanja bezbednosnih službi u prošlosti", i posebno ukazuju na "nužnost daljih reformi na sektoru bezbednosti, naročito u cilju lustracije, pojačanog parlamentarnog uvida i nadzora nad delovanjem bezbednosnih službi".

Takodje "skreću pažnju vlastima da je omogućavanje javnog uvida u arhive tajnih službi nužno za uspešno pomirenje u regionu, posebno kad su u pitanju zločini počinjenih tokom i posle Drugog svetskog rata".

Evropski parlament ističe napredak u reformi srpske državne uprave, mada ukazuje i na nužnost da se ojača njen kapacitet i koordinacija na sektoru integracije u EU. Pohvalne ocene evropski parlamentarci daju policijskoj reformi i saradnji sa susednim i državama EU.

U rezoluciji EP se pozdravlja usvajanje statuta Vojvodine, uz zalaganje za bolje finansiranje njene autonomije, a poziva se i na "više političkih napora da se izadje u susret težnjama albanske manjine u dolini Preševa za većom lokalnom autonomijom".

Održavanje parade homoseksualaca u Beogradu je ocenjeno kao doprinos poštovanju manjinsih grupa, izraženo žaljenje zbog nasilja i ranjavanja mahom pripadnika policije, uz "upozorenje na to da su u nasilje upleteni ekstremisti imali podršku odredjenih političkih stranaka i uglednih verskih ličnosti".

EP navodi da je Srbija zemlja s najvećim brojem izbeglica i traži od Evropske komisije da "iskoristi sve političke poluge upliva na kandidate i potencijalne candidate za članstvo u EU da se uklone prepreke za povratak izbeglica".

(Beta)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Monopoli teško ugrožavaju Srbiju

Izvor: B92, 01.Dec.2010

Brisel -- Evropski parlament (EP) smatra da u Srbiji "postojanje monopola teško ugrožava razvoj u punoj meri delujuće tržišne privrede"...EP podseća i da je tržipna privreda jedan od temeljnih uslova za ulazak neke zemlje u članstvo Evropske unije. ..Kako se navodi u rezoluciji o Srbiji, koju...

Nastavak na B92...

Diplomatski odbor EP-a odobrio SSP

Izvor: B92, 01.Dec.2010

Ljubljana -- Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta potvrdio izveštaj o napretku Srbiji, istovremeno odobrivši i ratifikaciju SSP između EU i Srbije... Odbor je, danas, sa 51 glasom za, tri protiv i dva uzdržana, potvrdio izveštaj o napretku Srbije...Odobrena je i ratifikacija Sporazuma o...

Nastavak na B92...

Evropski parlament odobrio ratifikaciju SSP

Izvor: Blic, 01.Dec.2010

STRAZBUR - Odbor Evropskog parlamenta (EP) za spoljne poslove (AFET) usvojio je danas izveštaj o napretku Srbije koji je pripremio izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin, i odobrio ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Srbije i Evropske unije. ..Proces usvajanja rezolucije...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.