Stefanović: Teško do dogovora, EU da pojača pritisak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2011, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Teško do dogovora, EU da pojača pritisak

BRISEL -

U Briselu je danas nastavljen tehnički dijalog Beograda i Prištine a, prema najavama šefova dve delegacije, jedna od tema biće administrativni prelazi.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović rekao je pred početak razgovora da za sada nije realno očekivati dogovor o prelazima na administrativnoj liniji, kao ni o struji, ni telekomunikacijama i pozvao EU da pojačaju napore, kako bi Priština prihvatila kompromis.

"Došli smo sa nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predloga kako da se reši pitanje prelaza, ali Priština insistira da tamo budu simboli njihove državnosti, što je za nas neprihvatljivo", izjavio je Stefanović.

"Nastavićemo da razgovaramo, ali u ovom trenutku nije realno očekivati dogovor", dodao je on.

Stefanović je rekao da će tokom današnje runde dijaloga biti razgovora o učešću Prištine na regionalnim skupovima, gde je juče bilo napretka, ali da kad je reč o struji i telekomunikacijama, "nema prostora za približavanje dve strane".

On je apelovao na evropske posrednike da pojačaju napore da privole Prištinu na kompromis.

"Uticaj EU prema Prištini treba da bude izraženiji", rekao je Stefanović.

On je, međutim, istakao da je juče postignut dogovor o univerzitetskim diplomama dobro rešenje, i objasnio da će u skladu sa tim biti izdavani sertifikati bez državnih obeležja, koje će naknadno overavati Evropska unija univerziteta.

"Kuper okupi Editu i Borka i pre razgovora uruči im rezultate"

Poslanik DSS i bivši ministar za KiM Slobodan Samardžić je ocenio da se dijalog Beograda i Prištine završava za desetak dana i da će rezultat biti odricanje Srbije od dela svoje teritorije.

"Robert Kuper okupi Editu Tahiri i Borka Stefanovića i pre razgovora uruči im rezultate. Oni zatim malo razgovaraju i svi su zadovoljni, naročito EU koja posreduje. To je nepodnošljiv način kapitulacije države - davanje delova države na veresiju, što može ubuduće da bude primer i drugim državama da tako nešto traže", rekao je Samardžić.

Prema njegovoj oceni, rezultati razgovora Beograda i Prištine bili su dogovoreni onoga trenutka kada je prihvaćen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Samardžić takođe smatra da ni sama Vlada Srbije nije složna u vezi sa razgovorima u Briselu, a kao argument je naveo nedavno održanu sednicu Odbora za KiM na kojoj su se, kako je rekao, svi složili da razgovore treba prekinuti, sem šefa pregovaračkog tima Borka Stefanovića.

On je zaključio da je po Srbiju izuzetno loše i ti što je parlament ostao nem na događanja u pokrajini

"Borba za pravično rešenje tog pitanja svakako će biti nastavljena i to će biti teže kada se završe pregovori, ali ona ostaje nekim budućim generacijama", rekao je Samardžić.

Tahiri: Danas o "integrisanom upravljanju granicama

I šefica prištinskog tima Edita Tahiri je rekla da je dogovor o univerzitetskim diplomama "važan napredak". Ona je potvrdila da je juče došlo do napretka i u vezi sa regionalnom saradnjom.

"Izvestan pomak je ostvaren, ali još ostaju neke stvari kojima danas treba da se pozabavimo", rekla je ona.

Tahiri je dodala da će u nastavku runde dijaloga biti reči i o "integrisanom upravljanju granicama", kao i o primeni postignutih dogovora.

Ona je ocenila da posrednik Evropske unije Robert Kuper može dati na uvid rezultate dijaloga čelnicima EU koji će 9. decembra odlučivati "o daljem napretku zemalja ka EU".

Tahiri je naglasila da će danas pažnja biti posvećena "integrisanom upravljanju granicama i važno je da obe strane doprinesu uspehu u tome, tako što će ozbiljno raditi na sprovođenju" dogovora.

Dodala je da je "to na dobrobit ljudi i može pomoći obema zemljama da napreduju ka Evropskoj uniji".

Na pitanje novinara ima li s tim u vezi i neke opipljive pomoći i predloga Evropske unije kako bi se došlo do dogovora, šefica prištinske delegacije je uzvratila da je "uloga EU tokom celog razdoblja dijaloga bila od pomoći".

To je, prema njenim rečima, bilo prilično korisno za postizanje dosadašnjih dogovora i prevazilaženje razlika, a EU ima i važnu ulogu u nadziranju primene dogovora i pozivanju na odgovornost bilo koje strane koja ne bi ispunila ono što je dogovoreno.

Uloga EU u istinskom i merljivom napretku

"EU i gospodin Kuper mogu takođe dati na uvid rezultate dijaloga telima EU, uključujući Savet ministara i susret vođa Unije 9. decembra, tako da odluke tih tela o daljem napretku zemalja mogu biti utemeljene na istinskom i merljivom napretku", navela je šefica tima Prištine.

"Izvestan pomak oko regionalne saradnje je ostvaren, ali još ostaju neke stvari kojima danas treba da se pozabavimo", rekla je Edita Tahiti.

Ona je ocenila da je "suština u tome da Srbija ukloni neke prepreke kad je reč o učešću Kosova u regionalnim delovanjima, organizacijama i inicijativama, pošto su to i evropske norme saradnje, dobrih susedskih odnosa".

"Jer, države koje teže da postanu članice EU, to moraju uvažiti i primeniti", rekla je šefica prištinske delegacije.

I Edita Tahiri je istakla da će u današnjoj rundi dijaloga biti reči i o telekomunikacijama i energiji.

Ona je dodala da će posebna pažnja biće posvećena primeni postignutih dogovora i, kako je rekla, "neuspehu Srbije u sprovođenju dosad postignutog, imajući u vidu da to Kosovo ostvaruje i da je to naznačeno i u Izveštaju o napretku Evropske komisije".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jeremić pred Spoljnopolitičkim odborom EP

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2011

BRISEL -..Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovaraće danas u Briselu sa članovima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta...Do razmene mišljenja između šefa srpske diplomatije i članova Odbora dolazi uoči zasedanja lidera država članica EU 9. decembra na kojem bi trebalo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

STEFANOVIĆ: ADMINISTRATIVNI PRELAZI ZASAD NEREŠIV PROBLEM

Izvor: Kurir, 22.Nov.2011

BRISEL - Šef delegacije Beograda u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da će ključna tema današnjeg nastavka razgovora u Briselu biti "teško pitanje administrativnih prelaza" na severu Kosova...On je, međutim, ocenio da je to, izgleda, zasad nerešiv problem zbog istrajavanja...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.