Štefan File: Cilj EU je da Srbija bude naš član!

Izvor: Kurir, 19.Mar.2013, 07:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štefan File: Cilj EU je da Srbija bude naš član!

File posle jučerašnjeg razgovora s najvišim srpskim zvaničnicima rekao da datum zavisi od reformi i poboljšanja odnosa s Kosovom

BEOGRAD - Datum zavisi od pregovora.

Štefan File, komesar za proširenje EU, rekao je posle jučerašnjeg razgovora sa srpskim državnim vrhom da dobijanje datuma pregovora zavisi od reformi i poboljšanja odnosa s Kosovom.

- Zajednički cilj i Srbije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << EU je da Srbija uđe u Uniju. Naredne nedelje su ključne za napredak u pregovorima s Prištinom, naročito u vezi sa osetljivim pitanjem severa Kosova. Osvrnućemo se i na sve ono što je postignuto na terenu - rekao je File.

Na pitanje da li je moguće da EU utvrdi datum početka pregovora, a da se ne postigne dogovor o zajednici srpskih opština na Kosovu, odgovorio je da „dva dana pred sedmu rundu dijaloga treba očekivati najbolje, a ne spekulisati“.Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade, rekao je da je Srbija postigla napredak na evropskom putu i učinila mnoge ustupke.

- Očekujem da sada ustupke učini i Priština - rekao je Vučić tokom razgovora s komesarom Fileom.

- Obe strane su upoznate sa onim što treba da rade - naglasio je File.Predsednik Nikolić je rekao da Srbija u pregovorima neće učiniti ništa što je ispod onoga što piše u Rezoluciji.

- Dovoljno smo popustili po tom pitanju. Pitanje Kosova rešava se u najgorem mogućem trenutku, ali ne želim da se, kao moji prethodnici, krijem iza Ustava ili činovnika. Založio sam svoju političku karijeru, koja je beznačajna, u ono što može da donese mir i stabilnost - rekao je Nikolić.

Dačić: Hoćemo normalizaciju odnosa s Prištinom

Premijer Ivica Dačić naglasio je da je veoma zadovoljan kvalitetom napretka i ubrzanjem evrointegracija Srbije.

- Normalizacija odnosa s Prištinom je naš cilj, ne zbog datuma već zato što je to objektivan problem Srbije - rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.