Stano: Uspostavljanje ZSO mora biti ispunjeno

Izvor: B92, 10.Mar.2021, 21:58

Stano: Uspostavljanje ZSO mora biti ispunjeno

Evropska unija poziva tzv. Kosovo da ispuni obaveze preuzete sporazumom iz 2013. potpisanog u Briselu, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

Portparol Evropske unije Peter Stano je istakao da uspostavljanje ZSO mora biti ispunjeno, kao i ostali delovi Briselskog sporazuma.

"Kosovo je sporazumom prihvatilo uspostavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zajednice srpskih opština. Sporazum je postignut u dobroj veri i nameri uključenih strana u dijalogu. Briselski sporazum nikada nije stavljen van snage“, rekao je Stano u intervjuu za Gazetu ekspres, a preneo portal Kosovo onlajn.

Portparol EU podsetio je da je Kosovo ratifikovalo Briselski sporazum i u skupštini.

"Sporazum iz 2013. godine verifikovan je dvotrećinskom većinom u skupštini Kosova. Time je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede sporazum“, dodao je Stano.

Dodao je i da se odluka Ustavnog suda o uspostavljanju ZSO pogrešno tumači na Kosovu.

„Odluka iz 2015. godine u vezi sa ZSO kontinuirano se pogrešno tumači. Sud nikada nije rekao da ZSO ne može biti uspostavljena“, rekao je portparol EU.

Evropska unija očekuje da Kosovo ispuni obaveze preuzete tokom pregovora Beograda i Prištine.

"Očekujemo da Kosovo poštuje obaveze koje je preuzelo u procesu dijaloga“, zaključio je Stano.

Osnivanje ZSO zatražio je i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak tokom zvanične posete Prištini i Beogradu.

Portparol Pokreta Samoopredeljenje Perparim Krieziju nije odgovorio novinarima na pitanje kakav je stav lidera Pokreta Aljbina Kurtija u vezi sa ispunjavanjem te obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.