Šta je EU poručila Albaniji

Izvor: B92, 27.Apr.2021, 12:28

Šta je EU poručila Albaniji

Brisel -- EU pozdravila održavanje parlamentranih zbora u Albaniji i pozvla političke snage da osiguraju poštovanje ishoda izbora i efikasno i demokratsko funkcionisanje.

Iz Brisela pozivaju i da se sve nepravilnosti uočene tokom izbora u Albaiji hitno istraže, uključujući i navode o kupovini glasova.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj i komesar za proširenje, Oliver Varheji, u zajedničkom saopštenju konstatuju da su svi akteri na albanskim parlamnetarinim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izborima imali dovoljno poverenja da učestvuju u izborima, a da je Centralna izborna komisija nadzirala izborni proces na transparentan način.

Dodaje se da su posmatrači na izborima prijavili zabrinutost u vezi sa zloupotrebom državnih resursa ili funkcija od strane vladajuće stranke i drugih javnih ličnosti kao i da će EU nastaviti da pažljivo prati izborni razvoj do konačne potvrde rezultata.

”Albanija je prešla dug put na putu ka Evropskoj uniji, pokazujući istrajnost u sprovođenju teških reformi u interesu albanskog naroda. Prelazni period do inauguracije novog parlamenta i vlade ne bi trebalo da zaustavi kontinuirane napore za sprovođenje neophodnih reformi.

Želeli bismo da zemlja uđe u sledeću fazu procesa pristupanja, s prvom međuvladinom konferencijom koja je započela pregovore što je pre moguće”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.