Šta donosi ukidanje blanko ostavki

Izvor: B92, 03.Nov.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta donosi ukidanje blanko ostavki

Beograd -- Ukidanje blanko ostavki preti da parlament pretvori u veliku pijacu poslaničkim mandatima. Poslanicima na savesti hoće li poštovati program, pišu "Novosti".

Ko je veran ideologiji, a ko spreman da iz raznih interesa promeni stranku, znaće se kada se, po preporuci EU, uvede pravilo da je poslanik vlasnik mandata.

Jer, mi to što su predstavnici naroda do sada bili vezani blanko ostavkama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojima ih u šaci drže lideri njihovih stranaka, nije omelo 23 preletača u parlamentu da promene tabor.

Ako je pijaca ”živa” sada, kako će tek biti kada parlamentarac dobije ”vlasnički list”.

Poslanik DS Boško Ristić smatra da će DS biti prva stranka koja će se ”odreći blanko ostavki”.

"To što će pojedine stranke izgubiti nekoliko mandata neće biti od značaja. Poslanici će imati odgovornost pred građanima, a biće vezani političkim programom pod kojim su ušli u Skupštinu. Onaj ko bude menjao stranku, izgubiće poverenje na izborima", kaže Ristić.

Međutim, u parlamentu je malo onih koji su se odrekli blanko ostavki pre nego je Evropa pripretila - LDP, SVM, JS i SNS.

Predstavnik LDP Ivan Andrić kaže da partije treba da biraju najbolje ljude iz svojih redova za poslanike, a ne da samo broj bude bitan.

"Primeri promene stranaka postoje svuda u svetu. Ali, nije način da se borite sa tim ljudima tako što im branite da pričaju. Njih će na izborima kazniti građani", kaže Andrić.

Za radikale nema sumnje da Srbija uopšte nije zrela za ukidanje blanko ostavki i da će početi ”neviđena politička trgovina”.

Tako Aleksandar Martinović objašnjava da ”neće biti važan rezultat na izborima, već će tajkuni ili interesne grupe moći da kupuju koliko poslanika hoće”.

"U vreme ekonomske krize nije tako teško kupiti dušu", kaže on.

Onoga trenutka kada se bude promenio sistem i glasalo za ljude pod imenom i prezimenom, a ne plaštom stranke, tvrdi lider JS Dragan Marković Palma, treba ukinuti blanko ostavke. Isti stav deli i G 17 plus.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ukidanje blanko ostavki - jedna velika pijaca ili parlament

Izvor: SEEbiz.eu, 03.Nov.2010

BEOGRAD - Ko je veran ideologiji, a ko spreman da iz raznih interesa promeni stranku, znaće se kada se, po preporuci EU, uvede pravilo da je poslanik vlasnik mandata.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.