Srpska: Ne prihvatamo reformu Eštonove

Izvor: Vesti-online.com, 29.Jul.2010, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska: Ne prihvatamo reformu Eštonove

Predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je da u RS ne bi bila prihvaćena navodna inicijativa predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton o preuzimanju direktne kontrole nad BiH, usmerene protiv rukovodstva RS.

"Ukoliko bi se ova još nezvanična saznanja pokazala kao tačna, to bi predstavljalo veliki korak unazad i ne bi bilo prihvaćeno od domaćih snaga", rekao je Kuzmanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za "Glas Srpske".

Ističući da je nezahvalno komentarisati navode strane štampe koja prenosi nezvanične informacije o tajnom planu Eštonove, predsednik RS je rekao da bi EU ovu zemlju trebalo da tretira kao slobodnu i suverenu, a ne da se prema njoj odnosi kao prema protektoratu i kolonijalnoj teritoriji.

"Zbog toga pretnje sankcijama i drugim vidovima odmazde zasnovane na političkom voluntarizmu moćnika ne mogu naći svoju primenu u jednoj slobodnoj evropskoj državi. Verujemo da će u Briselu prevagnuti demokratski orijentisani glasovi i da će zajednica evropskih naroda nastaviti da bude promoter i zaštitnik slobode, ljudskih prava i demokratije, a ne pobornik političkog diktata i represija", rekao je Kuzmanović.

On je dodao je da je RS spremna da i u budućnosti aktivno podržava sve procese prilagođavanja punopravnom članstvu u EU i da podrži reforme pod uslovom da ne umanjuju i ugrožavaju opstanak entiteta i ustavni kapacitet RS, utvrđen i zagarantovan Dejtonskim sporazumom.

Britanski "Dejli telegraf" preneo je juče da visoka predstavnica EU Ketrin Ešton predlaže postavljanje novog, moćnog izaslanika EU za BiH ove jeseni, a tajni plan usmeren je protiv rukovodstva RS sa Miloradom Dodikom na čelu.

Ovaj list piše da je Eštonova skovala tajni plan za preuzimanje direktne kontrole nad BiH sa novim ovlaštenjima EU usmerenim protiv srpskih "tvrdolinijaša" koji se protive državi BiH i blokiraju političke reforme.

Ona predlaže da novi izaslanik, koji bi bio deo novoformirane diplomatske službe EU, dobije nova ovlašćenja od Saveta ministara EU, kojim će moći da uvede zabrane putovanja i zamrzne sredstva EU svih osoba za koje se smatra da opstruišu reforme.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.