Sredstva EU za Dunavsku strategiju?

Izvor: S media, 06.Okt.2010, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sredstva EU za Dunavsku strategiju?

Svi su izgledi da veoma ambiciozni makroekonomski projekat razvojne strategije podunavskih zemalja, uključujući Srbiju, dobije zamašna budžetska sredstva Evropske unije.

To su stavili do znanja evropski komesari i zvaničnici Evropske komisije na konferenciji o Strategiji za Dunav, izjavio je agenciji Beta potpredsednik srpske vlade Božidar Djelić.

Djelić je istakao da je posebno bilo važno što je to stavila do znanja i komesar za budžet >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Danuta Hubner na skupu "Budućnost Dunavskog regiona", koji se održava u Briselu.

Na tom skupu zemalja dunavskog regiona, pored Djelića, učestvuju ipredsednici vlade i parlamenta Vojvodine Bojan Pajtić i Šandor Egereši.

Djelić je rekao da će Evropska komisija u decembru izaći s nacrtom Strategije za Dunav, a do juna će Evropska unija to usvojiti.

Uporedo se ulažu napori da Strategija za Dunav bude uključena i u budući budžet EU od 2014. do 2020. i zato je bitno da sve zemljePodunavlja podnesu projekte koji bi se finansirali iz EU fondova, a koji se tiču saobraćaja, turizma, čišćenja reke, izgradnje luka, terminala, sistema zaštite prirodne okoline.

Srbija je, prema Djelićevim rečima, dala izuzetan doprinos izradi Strategije za Dunav i više govornika je na današnjem skupu u Briselu isticalo sastanak koji je o tome održan 27. septembra u Beogradu.

On je istakao da su od pripremljenih srpskih projekata za Strategiju za Dunav posebno važna obnova sistema Dunav-Tisa-Dunav, prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu i drugim gradovima, razvoj turizma, kao što je područje Srebrnog jezera.

To su i tzv "rimski putevi", takodje "ekonomija znanja", imajući uvidu da su na području Dunava dva najznačajnija srpska univerziteta- u Beogradu i Novom Sadu.

Djelić je rekao da je Srbija na današnjoj konferenciji predocila i jedan specifičan projekat, a to je kandidatura Radiotelevizije Vojvodine, koja ima redakciju na deset jezika svih podunavskih zemalja, za medijskog partnera svih država uključenih u Strategiju za Dunav.

Potpredsednik srpske vlade je u izlaganju na konferenciji istakao i da se dogovor oko veoma ambiciozne Dunavske strategije uklapa u ključne ciljeve razvoja Evrope, kao što je znatno jeftiniji transport kojiznatno smanjuje trošenje neobnovljivih izvora energije i štiti prirodnu sredinu.

Djelić je ukazao na činjenicu da tona transporta na Dunavu zagadjujeosam puta manje nego tona prevoza drumom. Sam Dunav, kojim se sadprevozi deset puta manje robe nego na Rajni, tri puta je zagadjenijiod Rajne. A, zaključio je Djelić, četvrtina plovnog puta Dunava prolazi kroz Srbiju i to je jasno potvrdjuje kao središnju evropsku državu.

(Beta)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Djelić:U izgledu znatna sredstva EU za Dunavsku strategiju

Izvor: Studio B, 06.Okt.2010

Svi su izgledi da veoma ambiciozni makroekonomski projekat razvojne strategije podunavskih zemalja, uključujući Srbiju, dobije zamašna budžetska sredstva Evropske unije..To su stavili do znanja evropski komesari i zvaničnici Evropske komisije na konferenciji o Strategiji za Dunav, izjavio je agenciji...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.