Srbiji u interesu mir na Kosovu

Izvor: B92, 05.Avg.2011, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbiji u interesu mir na Kosovu"

Beograd -- Zamenik premijera Ivica Dačić izjavio je da je Srbiji sigurno više nego EU u interesu da se problem na severu Kosova reši mirnim putem.

On je dodao da se u procesu evrointegracija neće trgovati državnim i nacionalnim interesima.

U intervjuu Tanjugu Dačić je rekao i da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna, bez obzira na to što postoje bezbednosni rizici uslovljeni krizom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Kosovu.

"Mi smo i ranije govorili da postoji želja da se stalno izaziva određena nestabilnost i da postoji opasnost od prenošenja sukoba i napetosti sa teritorije Kosova i Metohije na ostatak Srbije. Bezbedosne snage su spremne da reaguju na svaki pokušaj izazivanja sukoba u Srbiji, a bitno je da je u svim delovima zemlje, pa i tamo gde je tinjajući sukob, situacija mirna", naveo je Dačić.

Na pitanje kakva su njegova očekivanja u rešavanju aktuelne krize na severu Kosova, Dačić je rekao da Srbija mora da vodi razumnu i racionalnu državnu politiku, koja neće nasedati na provokacije.

"Srbija mora da vodi razumnu i racionalnu državnu politiku koja neće nasedati na provokacije. Aktuelni problem nije slučajno izazvan i iza njega stoje i neke međunarodne snage", rekao je Dačić i ocenio da je Srbiji dosta ratova i da neće ratovati.

"To znači da treba da se nastavi dijalog. Srbija treba da pregovara s predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji, bez obzira što mnogi njihovi postupci nisu nepristrasni, ni statusno neutralni", kazao je zamenik premijera i ministar policije.

Za nedavni incident na severu Kosova, kada su specijalne pllicijske snage pokušale da zauzmu administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, Dačić je rekao da nije slučajan.

"Izazivanje napetosti i slanje specijalnih snaga nisu bili slučajni, niti je slučajno vreme kad je taj pokušaj tempiran. Sigurno da u nekim krugovima međunarodne zajednice postoji mišljenje da je upravo sada trenutak da se izvrši dodatni pritisak na Srbiju da, u interesu dobijanja pozitivne odluke Evropske komiisje, načini korake koji bi bili protivni njenim nacionalnim i državnim interesima", smatra Dačić.

On je ponovio da je Srbija više puta do sada isticala da neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije ni implicitno ni eksplicitno, a kako

su sada nestali razlozi i uslovi u vezi s Haškim tribunalom, potrebno je bilo naći neke druge tačke u kojima je najlakše vršiti pritisak na Srbiju.

"Tako se može tumačiti i ova ratna retorika takozvanih kosovskih zvaničnika i možda i neka vrsta prećutne saglasnosti koja se dobija sa zapadne strane, čime se Hašim Tači ohrabruje na takve poteze", rekao je ministar.

Srbija neće udarati u ratne bubnjeve

Drugi se igraju našim interesima

Podsetivši da je bivša Jugoslavija bila sinonim za najliberalniju i najbogatiju zemlju istočne Evrope, a da su danas neke druge zemlje, koje su tada bile članice varšavskog bloka, sada članice EU, Dačić je rekao:

"Mislim da to ne zaslužuju ni Hrvati, ni Srbi, ni muslimani, ni Albanci, ni Makedonci, ni Crnogorci, ni bilo ko ko živi na prostoru bivše Jugoslavije. Dozvolili smo da se u ime naših interesa svi drugi igraju našim interesima, na štetu balkanskih naroda", zaključio je ministar Dačić, koji je i lider Socijalističke partije Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova je podsetio da je i Srbija mogla da "udara u ratne bubnjeve", ali da ona to ne želi i neće, kao što je mogla da uzvrati istom merom i zatvori prelaze tamo gde Albanci imaju interesa da ti prelazi budu otvoreni.

"Postoje administrativni prelazi gde najviše prelaze Albanci. Na šta bi ličilo da Srbija zatvori upravo te prelaze? Svaki jednostani potez je loš i Srbija zato nije razmišljala o primeni takvih mera. Republika Srbija takođe može da preti hapšenjem različitih građana ili političara sa KiM koji prolaze kroz teritoriju centralne Srbije, ali mislimo da takva politika nema nikakvog smisla", rekao je Dačić.

On je podsetio i da su EU i SAD, a to je rečeno i prilikom posete državnog sekretara Džozefa Bajdena Beogradu, potvrdile da priznanje nezavisnosti Kosova neće biti uslov za evropske integracije Srbije.

"U tom smislu je dobro da se shvati poruka predsednika Srbije Borisa Tadića da Srbija neće trgovati svojom kandidaturom, odnosno da neće trgovati povodom kandidature svojim nacionalnim interesima", podsetio je Dačić.

Naglasivši da Srbija vodi veliku i jaku diplomatsku aktivnost da se dođe do mirnog i kompromisnog rešenja za novonastali problem na Kosovu, Dačić je podsetio i da je, s druge strane, Srbija jasno stavila do znanja da je potpuno pogrešna politika nametanja rešenja silom.

"Ovo pre deset dana je bio upravo pokušaj nasilne promene stanja na terenu", izjavio je Dačić i podsetio da je i predsednik Tadić u Skupštini potvrdio da je prilikom donošenja Rezolucije u Generalnoj skupštini Srbiji obećano da dok traje dijalog neće biti nasilnog menjanja stanja na terenu.

On je takve pokušaje ocenio kao sasvim pogrešne i istakao da Srbija ima legitimno pravo da brine i da bude zabrinuta za stanje na Kosovu i Metohiji.

"Svako nasilje prema Srbima ili oružana akcija koja bi imala za cilj dalje narušavanje etničke strukture i uspostavljanje daljeg etničkog čišćenja na Kosovu neminovno će se odraziti i na centralnu Srbiju", rekao je Dačić.

"Srbija treba dostojanstveno i mirno da se ponaša i da vodi takvu državnu politiku koja će biti najbolja zaština naših državnih interesa, a time i zaštita Srba koji žive na Kosovu i Metohiji", kazao je Dačić.

Za umešanost međunarodnog faktora u najnovije događaje na Kosovu, po Dačiću, dokaz je i sijaset izjava ovih dana upravo iz međunarodne zajednice o poricanju bilo kakvih saznanja ili namere da se u incidentu učestvuje.

"Svi govore o tome da nisu znali za akciju prištinskih vlasti, iako je komandant Kfora obavestio Euleks o nameri, što znači da su neki ipak bili informisani. Naravno, svi govore da Tačijev potez nije imao njihovu podršku, ali treba reći da najveću odgovrnost za mir na Kosovu snose oni koji imaju instrumente sile, pre svega međunarodna zajednica", ukazao je Dačić.

On je naglasio da je, kako Srbija na KiM nema ni vojsku ni policiju, obaveza međunarodnih snaga da zaštite mir i stabilnost i da se strogo drže svog mandata, koji je apsolutno neutralan.

"Svaki akt koji bi označavao podršku kosovskim vlastima i njihovim jednostranim akcijama sigurno nije deo mandata koji su dobili od međunarodne zajednice", ocenio je Dačić.

Upitan da prokomentariše informacije da su u paljenje prelaza Jarinje bile umešane i neke kriminogene strukture iz Srbije, Dačić je rekao su sve priče o tome da je sever Kosova leglo kriminala samo izgovor da se silom napadne i osvoji sever Kosova i tako integriše u takozvanu nezavisnu državu Kosovo.

"Ceo svet zna da je centar kriminala, naročito trgovine narkoticima, ljudima i oružjem u albanskom delu KiM. Postoje informacije o tome da su neke ličnosti iz kriminogenih struktura imale veze s tim i to za nas nije sporno", rekao je Dačić.

On je dodao da su te ličnosti "načinile ogromnu štetu srpskim interesima na KiM", ali da ne treba "da baci u drugi plan one koji su izazvali krizu i pokušali da promene stanje na terenu".

Dačić je naveo i da Srbija ima potpisan protokol s Euleksom o zajedničkoj borbi protiv kriminala i da je on sam više puta kritikovao Euleks da je nedovoljno aktivan u toj saradnji.

Izrazivši nadu da će naredni dani pokazati da u krizi na severu Kosova neće preovladati želja za novim sukobima, već da će se tražiti rešenja, makar i privremena, Dačić je naglasio potrebu da se svi okrenu dijalogu bez preduslova, jer situacija na KiM se najbolje može rešiti upravo dijalogom.

Podsetivši da je Srbija učinila mnogo, naročito u poslednjih nekoliko godina, kada je načinila velike korake ka dostizanju evropskih standarda, Dačić je rekao i da Srbija očekuje da kada se razgovara o njenoj kandidaturi, važe isti principi koji su važili za druge zemlje, ni manje ni više.

Zato je naš interes, kazao je Dačić, da se dođe do mirnog i trajnog rešenja i da se svi zajedno na prostoru Balkana okrenemo boljem životu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.