Srbiji od EU 250 miliona evra

Izvor: B92, Tanjug, 21.Dec.2009, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji od EU 250 miliona evra

Beograd -- Status kadidata za članstvo u Evropskoj uniji za Srbiju bi značilo još 250 miliona evra iz evropskih IPA pretpristupnih fondova.

Ekonomski analitičar Centra za naučno-istraživački rad Privredne komore Srbije Goran Nikolić je, povodom odluke naše vlade da podnese zahtev za kandidaturu u EU, rekao da Srbija sada koristi dva takva fonda, u vrednosti od 200 miliona evra, a kad postane kandidat za članstvo moći će da koristi pet, iz kojih će ukupno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobijati 450 miliona evra godišnje.

On je dodao da će to istovremeno značiti i mogućnost za dobijanje jevtinijih kredita, jer će porasti kreditni rejting zemlje, a smanjiće se i krizni rizik, što će povoljno uticati na investitore.

Prema njegovim rečima, krediti će pojevtiniti sigruno za jedan do dva procentna poena.

Nikolić je ukazao da je važno samo da proces počne, ukazujući da to ne mora da bude tako brzo, jer su neke zemlje čekale mesecima da im EU, posle podnošenja zahteva, pošalje upitnik koji treba popuniti.

On procenjuje, da bi Srbija, kad postane član EU, mogla da računa na istu sumu novca iz ervopskih fondova kao i Bugarska, koja je približno iste velicicne i razvoja, a to je oko 1,2 milijarde evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.