Srbija u sledećem krugu širenja EU

Izvor: Blic, 27.Jun.2011, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u sledećem krugu širenja EU

Izjava evropskog komesara za proširenje Štefana Filea da bi Unija uskoro mogla da počne pregovore o članstvu sa svim zemljama Zapadnog Balkana potvrda je da su za Brisel ove zemlje, a među njima i Srbija, na dnevnom redu sledećeg kruga širenja EU. Takav Fileov stav intrigira, ali i ostavlja prostor da se dobijanje statusa kandidata i datum početka pregovora o članstvu dogode u isto vreme, kaže u razgovoru za „Blic” >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić.

Holandski parlament je blokirao ratifikaciju SSP između Srbije i EU. Kakva je to poruka, s obzirom na to da je ključni zahtev te države koji se odnosi na punu saradnju Srbije sa Hagom ispunjen?

- Holandija je i ranije bila prepreka, i to ne samo nama. Najavili su mogućnost da zaustave ulazak Hrvatske u EU zbog nereda tokom gej parade u Splitu. Očekujem, ipak, da u narednih mesec dana ili malo više dođe do ratifikacije.

Šta Srbija još može i treba da uradi da bi pobošljala svoj imidž u Evropi?

- Uoči velikog širenja EU 2004. tadašnji kandidati su isticali da oni u Uniju ulaze ne samo da bi uzeli, već i da bi dali, otvaranjem novih tržišta, rešavanjem problema sa susedstvom, povezivanjem sa novim regijama. Moramo imati u vidu da zbog tekuće krize veliki broj građana i političara EU u svakom kandidatu vidi „novu Grčku" koju će morati da spase novcem iz svojih džepova. Sa svoje strane Srbija je dosta učinila za približavanje Beograda i Zagreda. To iz perspektive Evrope ima značaj koji se može porediti sa hapšenjem Ratka Mladića. Uprkos nasleđu, Srbija i Hrvatska bi mogle pomoći Uniji da reši problem BiH, Kosova...

Opširnije u štampanom izdanju

Povezane vesti: Velike su šanse da Srbija ostane bez kandidature za EU Srpska Vlada četiri puta pokušala da prevari Brisel S krijumčarima u EU Ešton: Veoma sam zadovoljna prosleđivanjem kandidature Teral: Verujem u evropsku perspektivu Srbije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.