Srbija treba smelije da krene ka Istoku

Izvor: Beta, 10.Jun.2014, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija treba smelije da krene ka Istoku

BEOGRAD, 10. juna 2014. (Beta) - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da Srbija praktično već živi u Evropskoj uniji (EU) ali da može da gradi dobre odnose sa Rusijom i Belorusijom, ako EU nastupa dobronamerno.

U intervjuu dnevnom listu "Politika" uoči posete Beogradu, Lukašenko je rekao da treba naći dobar način postupanja koji neće razočarati ni Istok ni Zapad.

"Ja se nadam >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << da u EU shvataju da mi imamo dugu tradiciju, da naši narodi žele da saradjuju pa i ekonomski. Zato mislim da tu ne bi trebalo da bude nikakvih problema ako EU nastupa dobronamerno", kazao je on, ocenivši da Srbija treba "smelije da krene ka Istoku".

Govoreći o saradnji sa Srbijom na ekonomskom planu, Lukašenko je istakao da se robna razmena izmedju Srbije i Belorusije povećala u poslednje četiri godine za četiri puta i dostigla 200 miliona dolara.

Predsednik Belorusije podsetio je da je ta zemlja članica Partnerstva za mir, kao i Srbija, ali da se Belorusiji ne dopada sve što se dešava na teritorijama koje kontroliše NATO.

"Nećemo da učestvujemo u avanturama koje je NATO počeo u Jugoslaviji, a završio u Iraku, arapskim zemljama ili na nekom drugom mestu", istakao je Lukašenko.

Lukašenko je kazao da su za ukrajinsku krizu krivi pre svega unutrašnji razlozi, ali i strani faktor koji se umešao, dok kosovsko pitanje vidi kao "loš presedan" koji će tek imati epilog.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Lukašenko: I Srbija zainteresovana za Evroazijsku uniju

Izvor: Blic, 10.Jun.2014

Minks/Beograd - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukšenko izjavio je da Evroazijska ekonomska unija ima veoma dobre perspektive i da su za taj savez koji je u formiranju zainteresovane mnoge zemlje, pa i Srbija. ..Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu predsednika Belorusije, Lukašenko je uoči posete...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.