Srbija jača svoje protivterorističke kapacitete

Izvor: Southeast European Times, 17.Nov.2014, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija jača svoje protivterorističke kapacitete

Srbija intenzivira napore u borbi protiv terorizma, što je od ključnog značaja za bezbednost građana, integraciju u EU i suprotstavljanje IDIL-u, kažu stručnjaci i zvaničnici.

17/11/2014

Ivana Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 17.11.2014.

U nastojanjima da osigura bezbednost građana i ubrza evrointegracije, Srbija produbljava veze sa partnerskim zemljama i organizacijama na suzbijanju terorizma.

„Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << unutrašnjih poslova zaduženo je za bezbednost građana i njihove imovine. Sve aktivnosti ministarstva u vezi sa predupređivanjem i borbom protiv terorizma imaju za cilj jačanje bezbednosti. Poboljšanje saradnje Srbije sa drugim državama donosi i veću bezbednost. Naše aktivnosti na unapređivanju protivterorističkog sistema takođe imaju za cilj ispunjavanje standarda i principa EU“, kaže se u saopštenju koje je SETimes dobio od službe za borbu protiv terorizma i ekstremizma Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu za bezbednost u Beogradu, kaže da Srbija ulaže značajne napore kako bi poboljšala svoje kapacitete za borbu protiv terorizma na lokalnom i globalnom nivou.

„Ne možemo da šaljemo avione ili vojnike da se bore na terenu, ali možemo da budemo značajan partner u razmeni obaveštajnih podataka sa zemljama koje vode tu borbu“, kaže Dragišić za SETimes.

Nedavno usvojene izmene i dopune krivičnog zakona u vezi sa učešćem građana u ratovima u inostranstvu su novo oruđe, dodaje on.

Stručnjaci kažu da je nacionalna strategija za sprečavanje i borbu protiv terorizma i ekstremizma u skladu sa standardima EU i da će u njenom sastavljanju učestvovati više institucija, kao i civilni sektor.

Služba će se baviti aktivnostima raznih ekstremističkih grupa, a posebno onih koje su aktivne u Srbiji, stoji u saopštenju službe koje je dobio SETimes.

Pripadnici srpske protivterorističke jedinice. [Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije]

Kako navodi policija, saradnja sa partnerskim zemljama i međunarodnim organizacijama se pojačava i zasniva se na uzajamnoj pomoći, razmeni operativnih podataka i zajedničkoj obuci.

„Operativna saradnja u regionu traje od 2013. i posebno se odnosi na aktivnosti boraca i pristalica IDIL-a i pretnju koju predstavljaju terorističke aktivnosti tih pojedinaca“, kaže policija.

Članice Inicijative za međunarodnu policijsku saradnju u borbi protiv terorizma su Austrija, Hrvatska, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina (BiH), Crna Gora, Slovenija, EULEKS i EVROPOL. Članice razmenjuju obaveštajne podatke i trendove i učestvuju u prekograničnoj protivterorističkoj obuci.

„Svi koji tvrde da garantuju bezbednost građana moraju da rade na sprečavanju terorizma“, kaže za SETimes Zlatko Nikolić, viši saradnik Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu. „Naša vlada radi na tome i saradnja bi mogla da bude od velike pomoći.“

Kakve vrste protivterorističkih aktivnosti bi trebalo pojačati? Podelite svoje mišljenje u odeljku za komentare.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.